Το 2017, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιθυμία για γλυκά μπορεί να προσδιοριστεί από ένα γονίδιο. Τώρα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα άτομα με αυτή τη γενετική προδιάθεση έχουν λιγότερο λίπος στο σώμα!
Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που φέρουν παραλλαγή του γονιδίου FGF21 έχουν την επιθυμία να τρώνε περισσότερα γλυκά. Τώρα σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τα ίδια άτομα έχουν προδιάθεση για λιγότερο σωματικό λίπος!
«Είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη ζάχαρη θα πρέπει να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μελετάμε μόνο αυτή τη συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή και προσπαθούμε να βρούμε συνδέσεις με το υπόλοιπο σώμα. Περίπου το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει αυτή τη γενετική προδιάθεση», λέει ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, ο Niels Grarup από το ίδρυμα Novo Nordisk Foundation for Basic Metabolic Research.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι όλα θετικά. Η συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή συνδέεται με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση και περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και τους γοφούς – δηλαδή, τα άτομα αυτά έχουν σώμα με «σχήμα μήλου».
Η μελέτη είναι μια διεθνής συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Exeter Medical School και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports (https://goo.gl/ZPSnzd). Η μελέτη χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και το Ίδρυμα Novo Nordisk.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών βασίζονται σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Έχουν μελετήσει τις πληροφορίες για την υγεία από περισσότερα από 450.000 άτομα που έχουν επιτρέψει την καταγραφή των δεδομένων τους στη βρετανική Biobank. Περιλαμβάνει δείγματα αίματος, ερωτηματολόγια για τη διατροφή και γενετικά δεδομένα.
Αυτή η νέα γνώση είναι σημαντική κυρίως σε σχέση με την ανάπτυξη φαρμάκων και τη μελλοντική έρευνα. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι δυνατόν να στοχεύσετε ή να αντικαταστήσετε το γονίδιο FGF21, χρησιμοποιώντας φάρμακα που αφορούν την παχυσαρκία και το διαβήτη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ