Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν, για ακόμη μια φορά, Υπουργείο Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς για το πρόβλημα της ελονοσίας στη χώρα, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους (εδώ).
Δεν υπάρχει έλλειψη αίματος, ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Χ. Ματσούκα, η οποία χαρακτήρισε τη σύσκεψη προλήπτική, ώστε να αποφευχούν ελλείψεις λόγω ελονοσίας.
“Είμαστε επαρκείς σε αίμα”, υποστήριξε η κ. Ματσούκα, σημειώνοντας πως ακόμη και μέσα στον Αύγουστο δεν υπήρξε όχληση για ελλείψεις. “Είμαστε σε ισορροπία”, συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως αν φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε και λίγες παραπάνω ποσότητες δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε στο μέλλον. Στόχος της σύσκεψης ήταν ένα εθνικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την επικαιρόποιηση των εναλλακτικών γύρω από την αιμοδοσία, για την επάρκεια της οποίας υπάρχουν εναλλακτικές, με βασική και συνήθης λύση σε περιόδους έλλειψης αίματος την προσφυγή στην τράπεζα αίματος των ενόπλων δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας, η πρόεδρος του ΕΚΕΑ τονίζει πως έχει εφαρμοστεί αποκλεισμός αιμοδοτών και όχι καραντίνα, ο οποίος μάλιστα αφορά συγκεκριμένες περιοχές και δημοτικά διαμερίσματα και όχι ολόκληρους δήμους.
Μάλιστα, οι αρχές ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες για να διαφοροποιηθούν θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινοτικό επίπεδο.
Απαράδεκτη, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη λέξη καραντίνα ο καθηγητής και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Π. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νόσος εξελίσσεται σε αναμενόμενο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μέτρα ρουτίνας. Υπήρξαν έτη που τα ενδημικά περιστατικά έφθασαν τα 40, χωρίς να γίνεται θέμα, όπως ανέφερε. Μάλιστα, σημείωσε πως ακόμα και μια πιθανή αύξηση ειναι αναμενόμενη. “Τα εισαγόμενα κρούσματα δεν έχουν επιπτωση στη δημόσια υγεία, εφόσον έχουν διαγνωστεί”, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν θεραπεία και δεν μπορούν να μεταδόσουν τη νόσο, μέσω των κουνουπιών.
Όπως διευκρίνισε, η προσοχή στρέφεται στα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης. “Στο αίμα είμαστε ακραία σχολαστικοί”, προσέθεσε, αναγνωρίζοντας, πάντως, τις κακές συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά σημείωσε πως δεν υπάρχει έκτακτο θέμα δημόσιας υγείας.
Πλήρη στήριξη στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο προσέφερε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. “Η χώρα ειναι απολύτως ασφαλής υγειονομικά. Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα”, υποστήριξε, αναφέροντας πως την ίδια άποψη έχουν ευρωπαϊκοί αλλά και αμερικανικοί φορείς.
“Χειριζόμαστε το θέμα με επάρκεια και αξιοπιστία”, ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο που θα επιτρέψει την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, τον καλύτερο συντονισμό των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος με το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα του αίματος, από το δότη στο λήπτη. Αυτο το σύστημα ειναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση του το ΕΚΕΑ θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει ανάγκες και ελλείψεις και να παρεμβαίνει.
Ο κ. Ξανθός δεν δίστασε να παραδεχθεί πως θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, σημειώνοντας πως έχουν γίνει κινήσεις προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν ειναι ευχαριστημένος από την κάτασταση που επικρατεί. “Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να ειναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης και να μπαινει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το ΕΣΥ στηρίζεται ενεργά και άμεσα θα ενισχυθεί με άλλες 760 θέσεις εργασίας.
Αν και ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πορεία αναβάθμισης της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ αξίζει να αναφέρουμε πως για ακόμη μια φορά έχει καθυστερήσει η δημοσίευση της Εβδομαδιαίας Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης προσφύγων-μεταναστών του Κέντρου, μια επαναλαμβανόμενη έλλειψη όπως φαίνεται (εδώ).
Από την πλευρά του, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε πως οφείλει να κάνει τη δουλειά του όσο έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας.
“Το σχέδιο για το αίμα εφαρμόζεται με ακραία συνέπεια και θα συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, χαρακτηρίζοντας επίσης, απαράδεκτη τη χρήση της λέξης καραντίνα από επιστήμονες.
Είναι καλύτερα, από μια άποψη, να αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έτσι διαγιγνώσκονται όσοι έχουν το πλασμώδιο της ελονοσίας και θεραπεύονται. Το σχέδιο Μερόπη λειτουργεί, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και χρημάτων, που θα τη διορθώσουμε και με το ευρωπαϊκό κονδύλι που εγκρίθηκε για τους πρόσφυγες, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Αναφερόμενος στην έκθεση του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας, με αφορμή το οποίο Ιατρικοί Σύλλογοι άσκησαν σκληρή κριτική στην Αριστοτέλους (εδώ), ο κ. Μπασκόζος σημείωσε πως δεν ειναι δυνατόν η δουλεια που κάνουν φορείς της υγείας για τον εντοπισμό των προβλημάτων να χρησιμοποιείται εναντίον τους.
Σε ό,τι αφορά τους αεροψεκασμούς, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι έγιναν όπως έπρεπε και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεσματικότερα από προηγούμενα έτη. Παραδέχθηκε, όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης,
Θα πρέπει να λυθεί, και θεσμικά να αποσαφηνιστεί, ποιος φέρει την ευθύνη για τη διενέργεια τους. Υπήρξαν, όμως, προβλήματα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μπασκόζος, τονίζοντας πως πρέπει να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση να καταστούν 3ετούς διάρκειας και όχι ετήσιοι οι αναθέσεις στις εταιρίες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ