Το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι δομές του ΠΕΔΥ και κυρίως οι γιατροί τους αναζητά η Αριστοτέλους, στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος ανοίγοντας τη συζήτηση “Διεθνής εμπειρία στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.
“Κάθε μεταρρύθμιση στην υγεία είναι μια περίπλοκη, σύνθετη και απαιτητική προσπάθεια”, υπογράμμισε διευκρινίζοντας πως “η δυσκολία και η απαιτητικότητα αυξάνονται όταν η αλλαγή αυτή γίνεται υπό τις συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά και από την ιδιαιτερότητα της χώρας μας, στην οποία, παρά τις στρεβλώσεις, λειτουργούσε και ακόμα λειτουργεί βαθιά τραυματισμένο, ένα σύστημα πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, που έχει διαμορφώσει τις συνήθειες και τις προσδοκίες των ανθρώπων”.
Ο κ. Μπασκόζος δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την καθολική κάλυψη με έμφαση στην ΠΦΥ και τη διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων με βάση το κοινωνικό συμφέρον, “το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί”.
Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των μονάδων υγείας γειτονιάς και των υπαρχουσών δομών ΠΕΔΥ, προαναγγέλλοντας τη σαφή σύνδεση μεταξύ τον Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) και των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, των οικογενειακών – γενικών ιατρών και των γιατρών ειδικοτήτων της ΠΦΥ. Η διαλεκτική σύνθεση θα πραγματοποιηθεί, όμως, και “ανάμεσα στη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και την ανάγκη αποφυγής άσκοπων επισκέψεων σε ειδικούς, ανάμεσα στο δημόσιο-κρατικό τομέα και τον ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα στην κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των επαγγελματιών υγείας, ανάμεσα στη δυνατότητα πρόσβασης για όλους στις νέες κατακτήσεις της ιατρικής τεχνολογίας και την ανάγκη για πρόσβαση όλων στα ιατρεία γειτονιάς με την ομάδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας”, όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.
Στόχευση, βέβαια, θα είναι η ενίσχυση του δημόσιου τομέα και η καθολική δωρεάν ισότιμη πρόσβαση για όλους. “Τίποτα δεν ξεκινά από το μηδέν, ιδιαίτερα σε αναπτυγμένες χώρες όπως οι δικές μας, ο δρόμος όμως προς τις απαραίτητες αλλαγές δεν είναι πάντα στρωμένος με άνθη και η κατάκτηση της συναίνεσης και της ενεργητικής στήριξης της κοινωνίας και των λειτουργών της υγείας αποτελεί αναγκαίο όρο”.
Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ενίσχυση των επικουρικών γιατρών στις δομές της ΠΦΥ( ΚΥ-ΠΕΔΥ), βαθμολογική εξίσωση των γιατρών ΠΑΑ του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, την σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης για την ενιαιοποίηση του εργασιακού καθεστώτος των πολλών ταχυτήτων των γιατρών του ΠΕΔΥ, αλλά και την προετοιμασία της συνέργειας ΠΕΔΥ-Νοσοκομείων και την αξιοποίηση, όπου χρειαστεί, γιατρών με νοσοκομειακές ειδικότητες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία ή τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, εξετάζεται η δυνατότητα 24ωρης εφημερίας ορισμένων δομών του ΠΕΔΥ (εδώ).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ