Αναπάντεχους αλλά αποδεδειγμένους δεσμούς έχει η ψωρίαση με τα κιλά και τη διατροφή. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της παχυσαρκίας και της ψωρίασης είναι η φλεγμονή. Όμως και οι τροφές δεν πρέπει να θεωρούνται μέσα μεταφοράς μόνο θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά), αλλά κυρίως σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, όλα συστατικά χρήσιμα στον έλεγχο της ψωρίασης.
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία εμφανίζεται στο 2% με 4% του πληθυσμού. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς δεν συνιστά την κορυφή του παγόβουνου, καθώς έχει συσχετιστεί με αρκετές συννοσηρότητες. Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο, όπως είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τα φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, η ΧΑΠ, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, τα λεμφώματα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν το ρόλο των σωστών διατροφικών επιλογών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου.
«Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση» τόνισαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με τη Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’ στο «Ανδρέας Συγγρός», Μαρία Πολίτου, «αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε ενδεχομένως σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις πχ σάκχαρο, παχυσαρκία, θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων». Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας κατέδειξε πως η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας. Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν και, αντίστροφα, ότι σε υπέρβαρα άτομα που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχειβελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
«Τα λιποκύτταρα κρύβουν κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές. Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Δρ Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Η λύση, λοιπόν, φέρεται να είναι στην επιλογή και το μαγείρεμα υγιεινών φαγητών, που μπορούν να είναι και νόστιμα. Όπως ανέφερε ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, Αντώνης Τίτης «κλειδί» είναι η κατάλληλη επιλογή των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να μην λείπουν από τη διατροφή τους, μεταξύ άλλων, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ένα από τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων). Στην ανάγκη υιοθέτησης της υγιεινής διατροφής ως μέσο για μπορέσουν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση εστίασε ο Κωνσταντίνος Λούμος, Πρόεδρος Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ. «Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, ο πολλές φορές ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το άγχος της καθημερινότητας δεν αποτελούν σύμμαχο στη προσπάθεια για βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του» είπε ο κ. Λούμος.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ