Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της κυβέρνησης, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σε 3 ή 4 φάσεις και κάθε φάση θα απέχει χρονικά η μία με την άλλη 2-3 εβδομάδες. Συνολικά, λοιπόν, η πλήρης άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 μήνες.
Ο λόγος για την τόσο αργή άρση των μέτρων είναι απλός: Μόνο με τον τρόπο αυτό, οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας θα είναι σε θέση να αξιολογούν αν με την άρση κάποιου μέτρου υπάρχει αύξηση της διασποράς του ιού ή όχι. Έτσι, όταν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να αποφασίζεται επαναφορά του μέτρου τοπικά ή σε όλη τη χώρα.
Χθες, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλε-διάλεξη, που οργάνωσε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην εντυπωσιακή ανάλυση, που έκανε για την επόμενη ημέρα, ανέφερε πως η επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται με 4 μεγάλες αβεβαιότητες:
Σημείο κλειδί λοιπόν για την ομαλή εξέλιξη άρσης των μέτρων δεν είναι άλλο από την αύξηση της δυνατότητας της χώρας να κάνει τεστ. Μέχρι σήμερα, έχουμε κάνει περίπου 70.000 μοριακά τεστ, περιορίζοντας τη διενέργεια εξετάσεων μόνο στα σοβαρά περιστατικά, που χρήζουν νοσηλείας.
Από εδώ και πέρα, όμως, για να διαχειριστούμε το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων. Προς την κατεύθυνση, είναι θετικό ότι ενεργοποιήθηκε ο εργαστηριακός εξοπλισμός του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αίματος, το οποίο διαθέτει σύγχρονους αναλυτές της Roche και έχει γίνει προμήθεια αρκετών ποσοτήτων των αναγκαίων αντιδραστηρίων.
Θα χρειαστούμε όμως πολλά περισσότερα αντιδραστήρια. Υπό το πρίσμα αυτό, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – μέχρι στιγμής υπήρξαν προβλήματα, καθώς χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία έκλεισαν τα σύνορά τους για εξαγωγές εξοπλισμού και προστατευτικού υλικού. Μένει να δούμε αν η στάση τους αλλάξει μετά την πίεση όλων των υπολοίπων.
Κομβικής σημασίας επίσης είναι οι αρχές να προσδιορίσουν με σχετική ακρίβεια ποια είναι η πραγματική επίπτωση του ιού στη χώρα. Με απλά λόγια, πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Πρόσφατες, δειγματοληπτικές μελέτες σε ΗΠΑ και Γερμανία, έδειξαν ότι ο πληθυσμός μπορεί να έχει μολυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστευόταν μέχρι στιγμής και παρά τα μέτρα καραντίνας.
Σε κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει αντίστοιχη μελέτη και στη χώρα μας. Για να είναι όμως αξιόπιστη, χρειαζόμαστε πιο αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, γεγονός το οποίο υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Όταν με το καλό γίνει και ανάλογα με τα αποτελέσματα, τότε θα μπορεί να χαραχθεί μία ορθολογική στρατηγική για το πως θα πορευτούμε.
Είναι προφανές η χώρα μας θα κινηθεί συντηρητικά και θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η προσπάθεια χαλάρωσης, που εφαρμόζουν άλλες χώρες (Αυστρία, Δανία, Γερμανία). Και φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν αν οι πολίτες συνεχίσουν να εφαρμόζουν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης και όταν αρθούν τα μέτρα. Διότι ο ιός ήρθε για να μείνει και τα μέτρα θα παραμείνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μέχρι ότου γίνει διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ