Την ιατρική κοινότητα Αχαΐας έχει ξεσηκώσει η κλήση σε απολογία μιας ειδικευόμενης γιατρού, από το διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αχαΐας. Αφορμή στάθηκε ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της εφημερία της 26ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΝΙΑ), κατά τη διάρκεια επίσκεψης του διοικητή στην εφημερία, o τελευταίος – χωρίς να ενημερώσει – εισήλθε σε ιατρείο στο οποίο εκείνη την ώρα εξεταζόταν ασθενής. Λειτουργώντας σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, η γιατρός ζήτησε από το διοικητή να περάσει έξω και να περιμένει. Ο ίδιος, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, αντί να αντιληφθεί την αβλεψία του και να συμμορφωθεί προκάλεσε λεκτική διένεξη, ενώ λίγες ημέρες μετά κάλεσε σε απολογία τη γιατρό κατηγορώντας την για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Έχοντας ενημερωθεί για τα γεγονότα, αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑ και της τριμελούς επιτροπής επιδίωξε συνάντηση με το διοικητή στο γραφείο του, για να λυθεί το πρόβλημα. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ, με το επιχείρημα του εν εξελίξει Διοικητικού Συμβουλίου. «Αρνήθηκε πεισματικά να μας ακούσει, παραπέμποντάς μας στη Γραμματέα του» επισημαίνει η ΕΙΝΑ, κάνοντας λόγο για προσβολή απέναντι σε εκλεγμένα όργανα από έναν διορισμένο παράγοντα και για φεουδαρχικές συμπεριφορές τις οποίες υποκινεί η προϊστάμενη αρχή. Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Στηρίζουμε την αδίκως, αυθαιρέτως διωκόμενη συνάδελφο που έπραξε ορθώς ιατρικά και ηθικά. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα, όσο ψηλά κι αν θεωρεί ότι βρίσκεται, να αυθαιρετεί» τονίζει η Ένωση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα γεγονότα που περιγράφονται στην κλήση της γιατρού.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε, στο μεταξύ, η Κίνηση Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ).
«Τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα δεν είναι τσιφλίκι κανενός εφήμερου πολιτικού προϊστάμενου, ανήκουν στον Λαό και λειτουργούν βάσει καθορισμένων νομικών πλαισίων – με πρωτεξάρχοντα τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» αναφέρει μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στην ειδικευόμενη γιατρό.
Για το ζήτημα τοποθετείται και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή μέσω του εκπροσώπου της και γγ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνου Παπανικολάου.
“Αν δεν τον ήξερε (σ.σ. το διοικητή) μπράβο της, δεν έχει καθήκον κάθε μαχόμενος γιατρός να ξέρει τον κάθε πολιτικάντη β διαλογής που κάθε υπουργός διορίζει περιστασιακά ως διοικητή σε κάθε νοσοκομείο. Αν τον ήξερε δέκα φορές μπράβο της, δεν έχει καμιά δουλειά κανένας (ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο Πάπας της Ρώμης) να παρίσταται σε εξέταση ασθενούς από γιατρό” αναφέρει σχολιάζοντας την αντίδραση της ειδικευόμενης γιατρού και ζητά την άμεση αποπομπή του διοικητή.
Ζητά, παράλληλα, από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ να πάρει θέση για το συμβάν. “Έχει κάτι να πει ο κ. Μάρκου; Πλήττει η αυταρχική συμπεριφορά του κ. Διοικητή την ιατρική εκπαίδευση των νέων γιατρών ναι ή όχι; Είναι αντικίνητρο για την ανάσχεση της φυγής των νέων γιατρών προς το εξωτερικό ναι ή όχι; Ή μήπως για τον κ. Μάρκου και για τα λοιπά μεγαλοκαθηγητικά κυκλώματα του ΚΕΣΥ «ιατρική εκπαίδευση» νοείται μόνο η υποταγή των νέων γιατρών σε ιδιοτελή συμφέροντα και σε κυβερνητικά κόλπα για υποτιθέμενη κάλυψη κενών ιατρικού προσωπικού με μετακινήσεις και πασαλείμματα;” ρωτά σχετικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ