Αλλαγές στην τροπολογία για την τιμολόγηση, η οποία θα τεθεί αύριο Πέμπτη σε ονομαστική ψηφοφορία, μαζί με τη ρύθμιση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας που αφορά στο Φάρμακο κατέθεσε η ΝΔ, εκφράζοντας έντονες ενστάσεις για τις επιπτώσεων των αλλαγών.
Ο Άδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την τροπολογία δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές», αναφερόμενος στις αυξήσεις που προβλέπονται και οι οποίες, κατά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, «θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Κατά τον Ανδρέα Ξανθό, όμως, το ισοζύγιο των τιμών είναι ισοσκελισμένο και δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών.
«Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, πως οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται, ενώ οι αυξήσεις αφορούν βασικά τα φθηνά φάρμακα. «Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές», ανέφερε.
Πάντως, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις της τροπολογίας, αλλά σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα. Έτσι, με νομοθετική βελτίωση έβαλε προστασία στις απότομες μειώσεις των γενοσήμων για την πρώτη εφαρμογή των αλλαγών. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει πως τα γενόσημα θα τιμολογουνται στο 65% του φαρμάκου αναφοράς. Αλλά εκείνα που, με την εφαρμογή των αλλαγών, η τιμή τους θα υποχωρήσει περισσότερο από 10%, θα τιμολογηθούν στο 75% του off patent.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα προσομοίωσης για την προτεινόμενη τότε τιμολόγηση, είχε προσδιορίσει την αύξηση της δαπάνης κατά 27 εκατ. ευρώ (στη χονδρική τιμή).
«Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα», σημειώνει η Αριστοτέλους. Ο κ. Ξανθός, από το βημα της Βουλής, έκανε λόγο για απολύτως διαφανή διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ, ενώ έστρεψε τα βέλη του, εμμέσως, στην αντιπολίτευση. «Δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι. Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.
Εν τω μεταξύ, με αίτημα της Χρυσής Αυγής τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία η ρύθμιση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, ενώ το Υπουργείο είχε αποσύρει χθες το άρθρο 124.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ