Απεργιακό “λουκέτο” επ’ αόριστον θα βάλουν από τις 10 Ιουνίου τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα εργαστήρια, όπως αποφάσισε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέληξε στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Απέστειλαν, δε, επιστολή στον Υπουργό Υγείας, περιγράφοντας την κατάσταση και τους λόγους της απόφασης τους, ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση μαζί του.
Συντονιστική Επιτροπή Επιστολη Υπ. Υγείας
Οι φορείς του κλάδου διαμαρτύρονται για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του clawback και του rebate. Όπως επισημαίνουν, το clawback του Α’ εξαμήνου 2018 ακόμη και για το πιο μικρό μικριοβιολογικό εργαστήριο ανέρχεται στο 19%. “Για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.
Επιπλέον, από την αρχή του τρέχοντος έτους προστέθηκαν νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό των παρόχων αυτών, ενώ καταργήθηκε για πολλές κατηγορίες ασθενών η μικρή, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμμετοχή του 15% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back)”, αναφέρουν στην επιστολή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον ΙΣΑ, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Φ.Πατσουράκος, υπενθύμισε τη μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης κινητοποίησης, η οποία «άγγιξε» το 90%. Ακόμη, το Συντονιστικό όργανο αποφάσισε να μεταφέρει, με κατ’ιδίαν συναντήσεις στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τα προβλήματα που απειλούν τον κλάδο καθώς και τα αιτήματά τους.
Βασικό αίτημα αποτελεί «η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο».
Μεταξύ άλλων το Συντονιστικό ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ , ώστε να μην υφίσταται το clawback. Επίσης, οι εκπρόσωποι αιτούνται την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, καθώς και την στήριξη της Δημόσιας Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ