Εκτινάχθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τη γρίπη στη χώρα μας, φθάνοντας τους 39. Πιο πρόσφατα θύματα δύο παιδιά. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία οι τρείς χώρες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της γρίπης την περασμένη εβδομάδα.
Σταθερά αυξημένη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, με τη νόσο να επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι περασμένες δύο εβδομάδες μετρούν και τους περισσότερους θανάτους. 21 άτομα πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, παθολόγο – λοιμωξιολόγο, το 48,3% των δειγμάτων που έφθασαν στα εθνικά κέντρα αναφοράς της γρίπης ήταν θετικά για γρίπη, με το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 να κυριαρχεί στο 85% των περιπτώσεων (περίπου 15% Η3Ν2).
Συνολικά, 165 ασθενείς με γρίπη έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ στη φετινή περίοδο, 60 νοσηλεύονται σήμερα, με το στέλεχος που επικρατεί να είναι και στην περίπτωση αυτή το H1N1. Το εύρος ηλικιών των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ήταν από βρέφη κάτω του ενός έτους έως 90 ετών, με διάμεση ηλικία τα 62 έτη.
Έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι νεκροί είχαν φθάσει τους 37, ενώ αυτές τις ημέρες προστέθηκαν ένα κοριτσάκι 5 ετών από την Κρήτη, ενώ αναφορά έγινε αργότερα και σε ένα βρέφος μικρότερο των 12 μηνών, με σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Οι εισαγωγές των παιδιών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ έφθασαν τις 9. «Όλα τα παιδιά ήταν ανεμβολίαστα, αν και τα περισσότερα εξ αυτών ήταν υψηλού κινδύνου» σημείωσε η Δρ. Θ. Γεωργακοπούλου Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος. Η μέση ηλικία όσων έχουν νοσηλευτεί ανέρχεται στα 68 έτη.
«Το 85% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από επιβεβαιωμένη γρίπη ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Δυστυχώς όμως, πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών ήταν εμβολιασμένο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Όπως ανεφερε, το 15% των ανθρώπων στις ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι. Η φετινή δραστηριότητα της γρίπης είναι η υψηλότερη μετά την περίοδο 2015-2016, όταν και η επιδημία είχε «χτυπήσει κόκκινο», με 408 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 197 θανάτους. Όπως σημείωσε, αναλύοντας στοιχεία από το σύνολο της Ευρώπης, η γρίπη συνδυάστηκε με τις χαμηλές θερμοκρασίες ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων. Οι χώρες με την υψηλότερη δραστηριότητα της γρίπης την περασμένη εβδομάδα ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το στέλεχος Η1Ν1 κυριαρχεί και στην Ευρώπη.
Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, σημείωσαν όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τη γρίπη το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν και η σύσταση αναφέρει ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι επιστήμονες καλούν, ιδίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει, να εμβολιαστούν έστω και τώρα. Άλλωστε, το κύμα της γρίπης θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες και δεν αποκλείεται προς το τέλος να καταγράφει μια κάποια αυξημένη δραστηριότητα του Η3Ν2.
Σύμφωνα Παρασκευή Τσώνου , Παθολόγο- Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά εισήχθησαν για τη φετινή περίοδο 2.226.530 εμβόλια, με 1.761.269 εμβόλια να έχουν ήδη χορηγηθεί, έως τέλος Δεκεμβρίου. Αυτός ο αριθμός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των εμβολίων που χορηγήθηκαν στην περσινή περίοδο (1.600.838). Κυρίως έχουν εμβολιαστεί τα άτομα 60 ετών και πάνω, ακολουθούν παιδιά με άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες και ακολουθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Ιδιαιτέρως χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού σε εγκύους και λεχώνες, σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Είναι θέμα προστασίας της υγείας της μητέρας και του νεογέννητου», εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως σιγά σιγά γίνεται αποδεκτό αλλά χρειάζεται σημαντική προσπάθεια. Πρόσθεσε, δε, πως αν και για τα υγιή παιδιά δεν συστήνεται εμβολιασμός, χρειάζεται να τους χορηγηθεί αντιγριπικό εμβόλιο αν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα υψηλού κινδύνου, όπως ένα νεογέννητο.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, οι φετινές επιδόσεις στη χώρα μας είναι σε καλύτερο επίπεδο από τις περσινές. Τα διαθέσιμα, προκαταρκτικά στοιχεία, έως τα τέλη του Δεκέμβρη το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας έχει ήδη φθάσει το περσινό, όταν στα νοσοκομεία είχε φθάσει το 25% με 28% και στο 35% με 40% στα ΠΕΔΥ και τα ΚΥ.
«Έχουμε επιτύχει το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, που έχει καταγραφεί ποτέ, χάρη στη διεξαγωγή της εμβολιαστικής καμπάνιας και την έγκαιρη έναρξη της», ανέφερε από την πλευρά του ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος. Παρόλα αυτά έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εισαχθούν οι 50 χιλιάδες δόσεις που έχουν παραγγελθεί. «Υπάρχει επάρκεια αντιικών, ενώ τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος προσθέτοντας πως «αν και αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ανοικτών κλινών σε ΜΕΘ , ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό τους, αφού θέλουμε κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα να βρίσκει άμεσα».
«Ενδεχομένως έχουμε μεγαλύτερη εξάπλωση του κύματος από άλλες χρονιές, αλλά πάντα εντός του αναμενόμενου πλαισίου για τη γρίπη», ξεκαθάρισε ο Τ. Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος-επιδημιολόγος. Σημείωσε, δε, τρία βασικά σημεία σε ό,τι αφορά τα σχολεία:
Τι ισχύει για όλους, λοιπόν; Όσοι νοσούν μένουν σπίτι! Στο σχολείο εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής: βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντηλο ή το μανίκι, τακτικό πλύσιμο χεριών, τακτικός και καλός αερισμός αιθουσών.
«Είναι, μάλιστα, καλή ευκαιρία για βιωματική εκπαίδευση των παιδιών αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας και το ρόλο του εμβολιασμού στην πρόληψη, για τα άτομα άνω των 60 ετών, για ενήλικες και παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αν κάποιος νοσήσει πρέπει να πάει στο γιατρό, άμεσα, αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά τα συμπτώματα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ