Στη κύρια φάση του προχωρά το Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΝΛ) και της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ),το οποίο διεξάγεται σε 10 επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στην τέταρτη φάση περιλαμβάνεται η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις. Επίσης προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη σχεδιαστεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε βάθμος τετραετίας.
Το πρόγραμμα GRIPP/SNF, στηρίζεται αποκλειστικά στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διαχειριστής είναι το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org).
Επιδίωξη αποτελεί η μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής. Προβάδισμα δίνεται στο εγχείρημα και από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς η χώρα μας είναι ουραγός στις ευρωπαϊκές επιδόσεις στην μικροβιακή αντοχή και την πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώσεων.
Μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ). Επίσης, έχει ήδη αρχίσει, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την εξειδίκευση των νοσηλευτών στην πρόληψη των λοιμώξεων. Αξιοσημείωτη είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού.
Χάρη στο πρόγραμμα GRIPP/SNF για πρώτη φορά στην χώρα μας αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε στα 10 πιλοτικά νοσοκομεία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης μετρήσεων για τις ΝΛ. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν με κοινό τρόπο οι δείκτες καθώς και οι μεταβολές που επιτυγχάνονται στις επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Κατά τις εναρκτήριες επισκέψεις της στα 10 συνεργαζόμενα νοσοκομεία, η επιστημονική ομάδα του Προγράμματος τόνισε την σημασία αναγνώρισης από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και από όλους τους Επαγγελματίες Υγείας του σοβαρού προβλήματος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής. Η ομάδα επεσήμανε ότι είναι ζωτική η δέσμευσή τους ότι θα εφαρμόσουν τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί, για την ευόδωση του Προγράμματος. Παρά τις δυσκολίες θα πρέπει να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις και οι τεχνικές πρόληψης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας της εργασίας τους.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια ο υπεύθυνος του Προγράμματος GRIPP-SNF για το CLEO και Διευθύνων Σύμβουλος του CLEO
Ιωάννης Φαρόπουλος, επεσήμανε πως «η ανταπόκριση των επαγγελματιών υγείας καθώς και όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία στην εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και πρόληψης των λοιμώξεων είναι ο μοναδικός παράγοντας επιτυχίας τόσο του προγράμματος GRIPP/SNF όσο και του στόχου που έχει τεθεί για σημαντική μείωση των καταγεγραμμένων Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ