Με σύνθημα «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» πραγματοποιείται καμπάνια από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Η εκστρατεία τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Την καμπάνια υποστηρίζει ως Πρέσβειρα η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Ελεονώρα Μελέτη.
Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου σκοπό έχει η καμπάνια να πληροφορήσει και να για τη θαλασσαιμία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθώς και να αναδείξει την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι ενέργειες της εκστρατείας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.kapoioixreiazontaiaima.gr, ραδιοφωνικό σποτ, διαδικτυακή προβολή, ντύσιμο τρόλεϊ και δράσεις σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών.
«Για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, η μετάγγιση αίματος συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο της αντιμετώπισης της νόσου. Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 2.500 άτομα με θαλασσαιμία που εξαρτώνται από τις τακτικές μεταγγίσεις για να διατηρηθούν στη ζωή» επεσήμανε η Market Access Lead, BMS Greece, Ζέφη Βλαχοπιώτη. Με δεδομένο ότι η διασφάλιση επάρκειας μονάδων αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει μια διαρκής πρόκληση για τη χώρα μας, αναμένεται η καμπάνια να ενεργοποιήσει το κοινό σε αυτή την κατεύθυνση.
Με τον ασκό συλλογής αίματος που περιέχει ένα μπαλόνι ως σύμβολο της ελευθερίας, η καμπάνια υπογραμμίζει τους περιορισμούς που επιφέρει η ανάγκη για συχνές μεταγγίσεις στην καθημερινότητα των ασθενών, σύμφωνα με τον Patient Advocacy & Communications Manager, BMS Greece, Σοφοκλή Χάνο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι δίνοντας αίμα, βοηθάμε τρεις ανθρώπους που έχουν επείγουσα ανάγκη αίματος, να ζήσουν, καθώς και ασθενείς που υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας Αντώνης Καττάμης, σήμερα στη χώρα μας, η πλειοψηφία των ατόμων με θαλασσαιμία ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 41-45 ετών, ενώ χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, το ποσοστό γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν επιβαρυμένη υγεία.
Σχετικά με τα αποθέματα αίματος στην Ελλάδα ο αιματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνος Σταμούλης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου διαστήματος εφαρμογής των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 (26 Φεβρουαρίου – 1 Ιουνίου 2020) καταγράφηκε μείωση κατά 13,60% στον αριθμό των αιμοληψιών σε σχέση με το 2019. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια του 2020 η συλλογή αίματος από εθελοντές αιμοδότες αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2021 εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με 12 μήνες πριν.
Με βάση την εμπειρία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Γιώργος Σβάρνας περιέγραψε την ζωή των ασθενών με άγχος και ανασφάλεια για την επάρκεια μονάδων αίματος αλλά και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της νόσου και τους περιορισμούς που επιφέρει στην καθημερινότητά τους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ