Επικοινωνιακό «τρικ» αποδεικνύεται η υποτιθέμενη έκπτωση στις εισφορές των νέων επιστημόνων, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισής τους,
Όπως προκύπτει από διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά αντίθετα θα ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία με ένα έντοκο δάνειο προς το υπερταμείο.
Κι αυτό διότι, στην παρ. 1β του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, προβλέπεται ότι οι προερχόμενοι από το ΕΤΑΑ ασφαλισμένοι, για τα πρώτα 2 χρόνια υπαγωγής στην ασφάλιση θα καταβάλουν 14% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά στο κλάδο σύνταξης και για τα επόμενα 3 χρόνια 17%, αντί για ποσοστό 20% που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Πλην όμως, στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται σαφώς ότι η συγκεκριμένη «έκπτωση» που υπολείπεται του ποσοστού μέχρι το 20%, όχι μόνο αποτελεί στην πραγματικότητα ασφαλιστική οφειλή, αλλά επιπλέον έχει και προσαύξηση κατά την ετήσια μεταβολή των μισθών, όπως καθορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Διευκρινίζεται, μάλιστα, πως η οφειλή αυτή πρέπει να εξοφληθεί εξ ολοκλήρου μέχρι και την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, κατά 1/5 κατ’ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το εισόδημα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τους νέους γιατρούς κι έναν ακόμη λόγο για να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας αποδείχθηκαν ψεύτικες και χωρίς κανένα αντίκρισμα. Αυτή την φορά πλήττεται βάναυσα το μέλλον του τόπου μας, ήτοι οι νέοι επιστήμονες» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.
Ο Σύλλογος είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη μέρα της ψήφισης του 4387/2016 και σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις και στον πρωθυπουργό, αλλά και στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Εργασίας για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των νέων επιστημόνων.
ΙΣΑ: “Συναγερμός” για Ασφαλιστικό-Φορολογικό
Τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν συνολικά οι νέες ρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό σύστημα, συζήτησαν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών Φορέων σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, το νέο σύστημα οδηγεί σε άμεση δήμευση του εισοδήματος των γιατρών σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% και πρόκειται να οδηγήσει στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους, ενώ απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
«Όλοι μαζί ενωμένοι θα παλέψουμε για να αποτρέψουμε τη θανατική καταδίκη του επιστημονικού κόσμου της χώρας και την επαγγελματική εξαθλίωση του ιατρικού κλάδου. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των ιατρείων και ειδικά των νεότερων επιστημόνων», τόνισε ο Γ. Πατούλης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα τον ιατρικό κόσμο.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει ο ΙΣΑ για ν’ αποτρέψει τις δυσμενείς εξελίξεις, είναι και η οργάνωση μεγάλης πανιατρικής συγκέντρωσης το 4 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο Τιτάνια.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ