Δρόμος γεμάτος εμπόδια είναι η πορεία της Βρετανίας προς το Brexit. Η αβεβαιότητα που καλύπτει τη διαδικασία τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος μιας «άναρχης» εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει δημιουργήσει πολλές ανησυχίες, μεταξύ άλλων και για την επαρκή κάλυψη της βρετανικής αγοράς με φάρμακα.
Με επιστολή του ο Υπουργός Υγείας ζητάει από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να λάβουν επιπλέον μέτρα, εκτός από ικανά αποθέματα φαρμάκων, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα έχει λόγο στους ελέγχους που θα επιβάλει η Ε.Ε. στα σύνορα.
Επιστολή Hancock – “No deal Brexit”
Σύμφωνα με τον Hancock, η αγγλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την επιβολή έξτρα ελέγχων ή περιορισμών από τη δική της πλευρά. Αλλά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως στο ενδεχόμενο αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας θα θέσει σε πλήρη ισχύ τους ελέγχους που αφορούν σε τρίτες χώρες, τόσο για τη μετακίνηση ατόμων όσο και για την είσοδο προϊόντων από τη Βρετανία στην Ε.Ε..
Στην πράξη, αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στα σύνορα περίπου 6 μηνών μετά το Brexit τον ερχόμενο Μάρτιο, κυρίως στα στενά μεταξύ Dover και Folkestone. Αυτές οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν τόσο τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, αν και τα φάρμακα και τα ιατρικά προϊόντα θα έχουν προτεραιότητα.
Έντονη είναι η ανησυχία της φαρμακευτικής αγοράς στη Βρετανία, για μια πιθανή αποτυχία συμφωνίας.«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα σημάνει τη μεγαλύτερη διάσπαση της αγοράς φαρμάκων της Ευρώπης, που διέπεται από ένα περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Steve Bates, γενικός διευθυντής της Ένωσης των Βιοεπιστημονικών Βιομηχανιών. Η διάσπαση αυτή θα αγγίξει τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο, τη διασυνοριακή μεταφορά προϊόντων, τη συγκριτική τιμολόγηση και τις πατέντες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ