Με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας υπογραμμίζουν πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, «λόγω του εκτεταμένου φαινόμενου της άκριτης υπερσυνταγογράφησης, η οποία ομολογουμένως δεν συνοδεύτηκε από θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα, δημιούργησε κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική –θεραπευτική αγωγή».
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης, χωρίς να εξαιρεθούν γιατροί μονάδων και κέντρων χρονίως πασχόντων θέτει σε κίνδυνο άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή. «Ευνόητο είναι ότι εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν», σημειώνεται. Την ίδια ώρα, σοβαρές επιπτώσεις θα έχει το μέτρο στη θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων, ο επιπολασμός των οποίων αυξάνεται αλματωδώς στο γενικό πληθυσμό, όπως ο διαβήτης.
Η ΕΣΑμεΑ ζητάει παράλληλα «κατά τον καθορισμό ορίων δαπάνης διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή και λοιπών υπηρεσιών και παρεμβάσεων για το έτος 2014 να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες, δεδομένου ότι η συχνή διενέργεια εξετάσεων διαγνωστικών και εργαστηριακών για αυτές τις ομάδες πληθυσμού επιβάλλεται για την πρόληψη και αποφυγή κοστοβόρων για την αντιμετώπισή τους επιπλοκών».
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία ζητάει τη συμμετοχή της στην Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, ενώ κρίνουν πως η διαδικασία για την εφαρμογή των τελευταίων θα πρέπει να επιταχυνθεί.
Comments (0)