Νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου εξακολουθούν να αποτελούν το μεταναστευτικό κύμα προς το εξωτερικό. Το περιβόητο Βrain Drain έχει κατεύθυνση κυρίως προς την Αγγλία και απορροφά σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από κλάδους όπως είναι η Πληροφορική, ο Τραπεζικός, ο Οικονομικός και ο Ασφαλιστικός τομέας καθώς και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η Επιστήμη και Έρευνα και η Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την διεθνή έρευνα στη γενιά των νέων απόδημων Ελλήνων που διεξήγαγε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η ICAP People Solutions, το 95% των Ελλήνων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό είναι πτυχιούχοι και το 60% αυτών μετακινήθηκε, αφού πρώτα είχε εργαστεί στην Ελλάδα.
Οι απόδημοι Έλληνες φαίνεται ότι για ακόμη μια χρονιά, να καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις, σημειώνοντας δε αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τους υπαλλήλους, όπως καταδεικνύεται και από τους μισθούς τους. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες παραμένουν ελάχιστοι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία, το 58% εργάζεται στο εξωτερικό περισσότερο από πέντε χρόνια. Μάλιστα, δηλώνουν ως πρώτη αιτία αποχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά στην Ελλάδα, ενώ ακόμη επικαλούνται την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα.
Ως λόγο για την επιστροφή τους βλέπουν μόνο την οικογένεια, το κλίμα και ο τρόπος ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αγάπη τους για τη χώρα και η δημιουργία οικογένειας οδήγησε πίσω στη χώρα αυτούς που έχουν ήδη επιστρέψει.
Πέρα από την μεγάλη ροή σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού, ένα μεγάλο ποσοστό 41% προωθεί την Ελλάδα στο εξωτερικό λαμβάνοντας δράσεις στήριξης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Σχεδόν οι μισοί όμως ,το 42% δεν έχει πρόθεση να γυρίσει πίσω, ενώ ανάλογο ποσοστό, το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των τριών χρόνων.
Ενδιαφέρουσα πτυχή αποτελεί το γεγονός ότι λιγότεροι νέοι σε ηλικία (19% κάτω των 30 ετών) αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Μειωμένος είναι ο αριθμός εκείνων (20%) έχουν φύγει τα τελευταία δυο χρόνια από την Ελλάδα σε σχέση με παλαιότερα, αλλά τα άτομα που έχουν ήδη μετακινηθεί παραμένουν και εξελίσσονται εκεί.
Συνεπώς, οι Έλληνες του Brain Drain μεγαλώνουν ηλικιακά και επιλέγουν το εξωτερικό για να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ εξελίσσονται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, λαμβάνοντας μεγαλύτερους μισθούς και έχοντας περισσότερες μισθολογικές απαιτήσεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ