Τις δραστικές μεταβολές του χώρου της υγείας αντανακλούν τα μικτά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας (medtech).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,2% το 2015, καθώς διαμορφώθηκαν στα 337 δις δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη “βούλιαξαν” κατά 15,5% φθάνοντας τα 14 δις δολάρια. Ακόμη, η συνολική αξία της χρηματοδότησης του κλάδου “κατρακύλησε” κατά 60% στα 20,4 δις δολάρια στο 12μηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016, ενώ κατά 10% αυξήθηκε η χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, αγγίζοντας τα 5,6 δις δολάρια. Επίσης, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές (Σ&Ε) αυξήθηκαν κατά 27% φθάνοντας τα 80 δις δολάρια κατά το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα, πάντως, με την ετήσια έκθεση της Ernst&Young (EY) για τον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας – “Pulse of the Industry” – παρά την έντονη δραστηριότητα Σ&Ε και τις ισχυρές επιδόσεις της χρηματοδότησης μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), όλοι οι άλλοι χρηματοοικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας αγωνίζεται να αναπτυχθεί.
Όπως προκύπτει ειδικότερα, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες φανερώνουν ότι ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Καθώς τα όρια μεταξύ της ιατρικής τεχνολογίας (medtech), της βιοφαρμακευτικής (biopharma) και της πληροφορικής (infotech) παραμένουν συγκεχυμένα, πολλοί καθιερωμένοι φορείς στο χώρο αναγνωρίζουν ότι μια αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου είναι αναγκαία. Οι οργανισμοί αυτοί δείχνουν να ανταποκρίνονται δημιουργικά, προσθέτοντας νέες τεχνολογικές δυνατότητες και εμπορικό χαρακτήρα στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να παρέχουν καλύτερα μετρήσιμα, βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία.
Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2015-16 αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας ευθυγραμμίζονται με μη παραδοσιακούς συνεργάτες, όπως οι εταιρείες πληροφορικής και οι πληρωτές. Αυτές οι συνεργασίες επέτρεψαν στις επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες των data analytics, της υπολογιστικής ισχύος (computational power) και των αισθητήρων, ώστε να καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών, κάνοντας ένα βήμα μπροστά για τη φροντίδα των ασθενών.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρνούτης. Δηλώνει, ωστόσο, απαισιόδοξος για τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα να ακολουθήσουν την προαναφερόμενη πορεία ανάπτυξης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η εγχώρια αγορά μαστίζεται από οιονεί προβλήματα που επιδεινώνουν την κρίση χρηματοδότησης.“Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την καινοτομία στην υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν τόσο περιορισμένες πιστώσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Πόσο, μάλιστα, να κάνουν επενδύσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κος Αρναούτης εκτιμά, παράλληλα, πως οι συνέργειες είναι αδύνατες. “Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρές σε μέγεθος και δεν έχουν γραμμή παραγωγής. Επιπλέον δεν υπάρχει κουλτούρα συγχωνεύσεων στη χώρα μας” σημειώνει.
Ακολουθούν αναλυτικά, τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας της EY :
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ