Με το… αριστερό φαίνεται πως ξεκίνησε το νέο έτος για τις φαρμακευτικές εταιρίες, αφού τα πρώτα στοιχεία για το ύψος της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν «κακό» δείγμα για την πορεία του claw back.
Η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμούσε πως η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη, μέσω αυτόματων επιστροφών και υποχρεωτικών εκπτώσεων, θα διαμορφωνόταν το 2017 στα 875 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο του ΣΦΕΕ, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi, Σταύρος Θεοδωράκης, το συνολικό αυτό ποσό φαίνεται να κλείνει στα 891 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το 2017 το claw back ανήλθε στα 461 εκατ. ευρώ και το rebate στα 430 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο μνημονιακός στόχος της απομείωσης του clawback, όχι μόνο δεν προσεγγίζεται, αλλά η δαπάνη μοιάζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία για το claw back του 2018, που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδου, δείχνουν μια τάση εκτίναξης της υπέρβασης και καταδεικνύουν την ανάγκη καταφυγής σε αποτελεσματικά μοντέλα ελέγχου. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τον Ιανουάριο η υπέρβαση άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ! Το αντίστοιχο περσινό ποσό ήταν 39 εκατ. ευρώ…
Σε μια μάλλον συγκρατημένη εκτίμηση για την εξέλιξη της δαπάνης το τρέχον έτος, ο κ. Θεοδωράκης υπολόγισε χονδρικά το claw back να κλείνει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ υπολόγισε το rebate για το 2018. Αν δεν ελεγχθεί, βέβαια, τα 53 εκατ. ευρώ του πρώτου μήνα του έτους οδηγούν προφανώς σε υψηλότερα ποσά.
Εκτός από την εισαγωγή νέων σκευασμάτων, η δαπάνη φαίνεται να διογκώνεται και από τις αυξανόμενες ανάγκες κάλυψης των ανασφάλιστων, οι οποίες καλύπτονται μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών των εταιριών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδη, το ποσό αυτό το 2018 θα εκτιναχθεί στα 200 εκατ. ευρώ.
Στη «λυπητερή» που καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, έρχεται να προστεθεί και νοσοκομειακή, για την οποία μάλιστα η Πολιτεία καλύπτει σταδιακά όλο και χαμηλότερα ποσά. Από 590 εκατ. ευρώ το 2016 έπεσε στα 580 εκατ. ευρώ το 2017, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το ποσό στα 530 εκατ. ευρώ το 2018. Αντίστοιχα, το claw back για τη νοσοκομειακή δαπάνη έχει διαμορφωθεί στα 205 εκατ. ευρώ το 2016, στα 250 εκατ. ευρώ το 2017 και εκτιμάται να φθάσει τα 260 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Αν αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς επαληθευτούν τότε η φαρμακευτικές εταιρίες θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά 1,26 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 1,14 δισ. ευρώ το 2017.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματικότητα αναμένεται να γίνει διαρκές αίτημα της Φαρμακοβιομηχανίας για πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το clawback. Οι εταιρίες γνώριζαν τι πωλούσαν, αλλά δεν είχα εικόνα πως υπολογιζόταν το ποσό της επιστροφής, που καλούνταν να πληρώσουν. Έτσι, ο Οργανισμός φαίνεται να είναι έτοιμος να δώσει πρόσβαση στις εταιρίες στα στοιχεία των ποσών που αποζημιώνει. Ειδικότερα, κάθε εταιρία θα έχει πρόσβαση στο συνολικό ποσό της υπέρβασης και στα στοιχεία που αφορούν το δικό της clawback.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ