Ο χρονικός ορίζοντας διάθεσης των εμβολίων επιχειρείται να προσδιοριστεί από επιστήμονες που λαμβάνουν υπόψη διάφορες παραμέτρους. Ωστόσο, σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine επισημαίνεται ότι η κυκλοφορία εμβολίου ή εμβολίων δε μπορεί να καθοριστεί από μια ημερολογιακή ημερομηνία, αλλά από τα επιστημονικά δεδομένα.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία σχετικού άρθρου που των Barry R. Bloom, Glen J. Nowak και Walter Orenstein από τα πανεπιστήμια Harvard TH Chan School of Public Health, University of Georgia Grady College of Journalism and Mass Communication και Emory Vaccine Center, Emory University School of Medicine των ΗΠΑ.
Η ερώτηση μπορεί να αναλυθεί σε τρία βασικά υπο-ερωτήματα:
Αρχικά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν προεξοφλείται ότι «οι όψιμες φάσεις των κλινικών μελετών θα ολοκληρωθούν με την ίδια ταχύτητα που ολοκληρώθηκαν οι πρώιμες φάσεις ανάπτυξης νέων εμβολίων».
Άλλωστε, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) αρνείται οποιαδήποτε έκπτωση κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, έχουν ήδη σχεδιαστεί εντατικές ενέργειες επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων ακόμα και μετά από μια πιθανή έγκριση.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα εκτιμάται ότι περίπου το 90% των ανθρώπων είναι ευάλωτοι σε πιθανή λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.
Καθώς περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω φυσικής λοίμωξης είτε μέσω εμβολιασμού, υπολογίζεται ότι περίπου 5.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να επιτύχουμε την ανοσία αγέλης και να τερματίσει η πανδημία COVID-19.
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα καταστεί δυνατή η ανοσοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και με διαθέσιμο εμβόλιο, λαμβάνοντας υπόψη μειονοτικές κοινότητες καθώς και χώρες με περιορισμένους πόρους.
Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής (NAM) των ΗΠΑ στοχεύει στον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2.
Θα δοθεί όμως προτεραιότητα σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης; (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι υγειονομικοί, κρατούμενοι, ηλικιωμένοι, χρόνιους ασθενείς).
Μια άλλη οπτική είναι να δοθεί προβάδισμα σε ασυμπτωματικούς φορείς: Σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες που συνδιαλέγονται με κοινό, οι μαθητές και οι φοιτητές.
Μετέωρο είναι και το ερώτημα εάν οι χώρες θα έχουν εξωστρεφή πολιτική εμβολιασμού και να συνδράμουν και τις υπόλοιπες χώρες της παγκόσμιας κοινότητας.
Ζήτημα αποτελεί η απήχηση και αποδοχή του εμβολιασμού από την κοινή γνώμη και να είναι αποτελεσματική.
Γι’ αυτό απαιτούνται η διαφάνεια και η κατανόηση στις ιατρικές συστάσεις καθώς και η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια εμβολιασμού με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Συνεπώς, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι της λοίμωξης COVID-19 όταν τα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών, η επικοινωνία και η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κλινικής ανάπτυξης του εμβολίου διαμορφώσουν την απαραίτητη κατανόηση, εμπιστοσύνη και αποδοχή των συστάσεων εμβολιασμού από την πλειονότητα της κοινής γνώμης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ