Θερμός φαίνεται πως θα είναι ο Σεπτέμβρης στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς οι φορείς προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, κλινικοεργαστηριακοί, εργαστηριακοί ιατροί και ιατροί πολυϊατρείων θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Υγείας την προσεχή Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, ζητώντας την κατάργηση του claw back. Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η βιωσιμότητα του κλάδου μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του μέτρου απειλείται. Μάλιστα, διαμαρτύρονται ότι από την κατάσταση αυτή ωφελούνται επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος, ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το συντονιστικό όργανο. Το βάρος που αναλογεί αλλά δεν επωμίζεται ο οργανισμός έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει στους ώμους των ιατρών. Πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. «Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%» εξηγεί το συνδικαλιστικό όργανο των φορέων.
Κατόπιν αυτών των δεδομένων «η δωρεάν Υγεία είναι λοιπόν παροχή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και όχι του ΕΟΠΥΥ» στηλιτεύει την στάση της Πολιτείας το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ.
Τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο ήταν «η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί». Αυτή προστέθηκε στο claw back του τρέχοντος έτους ανεβάζοντας τοπ «χρέος» σε1,02 δις και «απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων».
Για έναν ατέλειωτο εφιάλτη κάνουν λόγο οι φορείς περιγράφοντας «μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους». Συνεπώς οι φορείς της ΠΦΥ πρέπει να ανταπεξέλθουν σε κόστος ενέργειας, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναλώσιμου υλικού, μισθολογικής αποζημίωσης, κ.ά. συν τα «άγνωστα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μόνιμων «ισοπεδωτικών» περικοπών». Η αβεβαιότητα του κόστους θα προκαλέσει την διάλυση των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων, όπως προειδοποιούν οι φορείς φοβούμενοι μαζικές χρεοκοπίες και απολύσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Ζοφερό μέλλον περιγράφει το συντονιστικό καθώς «η Ελλάδα από χώρα που παράγει ιατρούς θα γίνει χώρα με έλλειψη ιατρών που θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, ενώ οι φόροι του Ελληνικού λαού τους έχουν σπουδάσει».
Μεταξύ άλλων το συντονιστικό όργανο ζητά από τους πολίτες να καταλάβουν τι θα επιφέρει στη δημόσια υγεία η εφαρμογή αυτής της πολιτικής και καλούν τον υπουργό Υγείας να παρέμβει πριν μπουν μαζικά «λουκέτα» στον κλάδο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ