Σε αποτυχημένα εργαλεία και ανορθολογικά μεγέθη φαίνεται να βασίζεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση για τον προσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, με επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Ενδεικτική είναι η διάταξη που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τη σύνδεση της δαπάνης φαρμάκου με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόντος (ΑΕΠ). Ειδικότερα, σε περίπτωση αύξησης του ΑΕΠ θα υπάρχει ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη από την αναπροσαρμογή των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών για το φάρμακο, και μείωση, αντίστοιχα, σε περίπτωση μείωσης του ΑΕΠ.
“Ο προσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση ένα μειωμένο κατά 25% ΑΕΠ, δεν σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα και τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας” αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Η φαρμακοβιομηχανία εκφράζει, παράλληλα, τις ενστάσεις της στην απόφαση επέκτασης του clawback για μία ακόμη 4ετία, ενός μηχανισμού όπως εκτιμά επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα την αδυναμία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια του συστήματος να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη.
“Πρέπει να πάψουμε να διαχειριζόμαστε μια λάθος προσδιορισμένη δαπάνη με το αποτυχημένο εργαλείο των υποχρεωτικών επιστροφών” σημειώνει, προειδοποιώντας πως η απόφαση αυτή δεν απειλεί μόνο τη βιωσιμότητα των εταιριών, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Επισημαίνει ότι μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει σε 6 χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία πάνω από 3 δις ευρώ, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις το ποσό ξεπερνά τα 5 δις ευρώ.
Για τον ΣΦΕΕ είναι, επίσης, εντελώς εσφαλμένη η λήψη νέων μέτρων για τη διείσδυση των γενοσήμων, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, εφόσον δεν έχει καθοριστεί μια εθνική στρατηγική.
‘Όχι μόνο εντείνουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και πιθανόν εγείρουν ζητήματα ανταγωνισμού” υπογραμμίζει. Στον αντίποδα, προτείνει τη δημιουργία εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης για την αξιοπιστία των γενόσημων φαρμάκων και την επιστροφή στη συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία με την ολοκλήρωση των μνημονίων. “Έτσι θα αναλάβουν όλοι οι εταίροι της αγοράς του φαρμάκου τις ευθύνες που τους αναλογούν και αποτελεί πίστη μας ότι έτσι θα στηριχθούν και τα γενόσημα φάρμακα” προσθέτει.
Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ, ζητά από την κυβέρνηση ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ