Την αποστολή να φέρει το Υπουργείο Υγείας στην ηλεκτρονική εποχή φέρεται να έχει το Εθνικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης της Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΣΔΗΥ) το οποίο συγκροτήθηκε με Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού (παρακάτω).
Στο τιμόνι του Συμβουλίου τίθεται ο Γιάννης Μπασκόζος, ενώ μεταξύ των 15 μελών του, που έχουν διετή θητεία, είναι, εκτός από ανθρώπους του Υπουργείου και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Τεχνολογίας, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία ΕΚΑ− ΠΤΥΑΕ, του Health Level 7 Hellas, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Το ΕΣΔΗΥ θα υποστηρίζει συμβουλευτικά και γνωμοδοτικά το Υπουργείο Υγείας και θα εισηγείται «προτάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες, το σχέδιο δράσης και τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαλειτουργικότητας και διασφάλισης της ποιότητας και της βιωσιμότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας», ενώ θα εισηγηθεί για τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας.
Συγκεκριμένα, αρμοδιότητες του θα είναι, όπως περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση:
«α) Η ανάπτυξη του κατάλληλου πλαισίου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων συναρμόδιων φορέων, με στόχο την προώθηση της κοινής αντίληψης και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου περιβάλλοντος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας και της προώθησης των αναγκαίων στρατηγικών δράσεων και καινοτομιών.
β) Η διαμόρφωση τεκμηριωμένων εισηγήσεων για τις προτεραιότητες στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας, βάσει καταλλήλων σχεδίων δράσης.
γ) Η διαμόρφωση γνωμοδοτήσεων και προτάσεων για την εφαρμογή ενός πλαισίου θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε οργανωτικό, λειτουργικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών Υγείας και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.
δ) Η τεκμηριωμένη εισήγηση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, σε θεσμικό, οργανωτικό και σημασιολογικό επίπεδο, με στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς διαχείρισης και πολλαπλής χρήσης της πληροφορίας της Υγείας.
ε) Η μέριμνα και εισήγηση για την ένταξη της στρατηγικής Ηλεκτρονικής Υγείας στο γενικότερο Εθνικό Σχεδιασμό της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτή κάθε φορά καθορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
στ) Η υποβολή γνωμοδοτήσεων για την υιοθέτηση ενιαίων πρωτοκόλλων τυποποίησης και κωδικοποίησης, που βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και κωδικοποιήσεις, που εναρμονίζονται με το εθνικό περιβάλλον.
ζ) Η ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης, προώθησης της διαφάνειας και της ενεργού συμμετοχής ως προς το σύνολο των δράσεων ηλεκτρονικής υγείας με αποδέκτες όλους τους κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματίες της υγείας, κοινωνικούς φορείς και εταίρους καθώς και τους ασθενείς και λοιπούς τελικούς αποδέκτες.
θ) Η ενεργός συμμετοχή σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς για την υιοθέτηση και ανάληψη κοινών διεθνών δράσεων και την προώθηση της επιλεξιμότητας για τις κοινές δράσεις (joint actions), συμπράξεις, πρωτοβουλίες και δίκτυα καθώς και για συλλογικές δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. ι) Ο καθορισμός πλαισίου τήρησης μητρώου έργων και δράσεων ηλεκτρονικής υγείας στην επικράτεια.
ια) Το Ε.Σ.Δ.Η.Υ. διασυνδέεται με το Δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας και είναι υπεύθυνο τόσο για το κοινό συντονισμό των δράσεων τους όσο και για τη δια− μόρφωση κοινών κατευθύνσεων και οδηγιών σε θέματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, είναι το σημείο επαφής και σύνδεσης του Εθνικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας και του Δικτύου Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας».
ΦΕΚ-ΕΣΔΗΥ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ