Πάνω από 120 μαιευτήρες-γυναικολόγοι, εμβρυολόγοι, γενετιστές αλλά και νομικοί, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, στις 67 Μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αρχής για γνωριμία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες αλλά και στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων στη χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Το εντυπωσιακό είναι πως η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη από τη σύσταση της Εθνικής Αρχής, το 2005 και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι προσδοκίες των εκπροσώπων των μονάδων είναι υψηλές.
Όπως παραδέχεται και η ίδια η Αρχή σε ανακοίνωση της, «η πολυετής απουσία του αρμόδιου αυτού φορέα οδήγησε στη συσσώρευση πολλών νομικών και διοικητικών προβλημάτων, αλλά και στην απουσία στης χώρας μας από τα διεθνή «fora», παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα πολλών εγχώριων κλινικών».
Σύμφωνα με την Αρχή, πρωταρχική θέση ανάμεσα στα αιτήματα των Μ.Υ.Α. είχε η ανάγκη άμεσης και επίσημης πλέον αδειοδότησής τους, αλλά και η εθνική καταγραφή και δημοσιοποίηση δεδομένων και αποτελεσμάτων όλων των μονάδων.
Μέσω του επικείμενου Προεδρικού Διατάγματος, η Αρχή στοχεύει στη διασφάλιση πρωτίστως των υπογόνιμων ζευγαριών, που αναζητούν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να δώσει την ευκαιρία στις Μονάδες να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να κατοχυρωθούν νομικά.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας για τη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και δημιουργίας ενιαίας βάσης καταγραφής δοτών και δοτριών σπερματοζωαρίων και ωαρίων αντίστοιχα. Επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες τέθηκε η δημιουργία κοινών εντύπων ενημέρωσης και συναίνεσης των προς θεραπεία ζευγαριών καθώς και η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ