“Καρπούς” αποδίδει η επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (εδώ), η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του οποίου συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα σε πλήρη σύνθεση για να αξιολογήσει την κατάσταση στο χώρο της νοσηλευτικής.
Βασικό συμπέρασμα του οργάνου ήταν πως τα σημαντικότερα ζητήματα σήμερα είναι πρωτίστως δομικά και πηγάζουν από το γεγονός της μη σαφούς οριοθέτησης του κλάδου της Νοσηλευτικής και του πολυεπίπεδου της εκπαίδευσης και άσκησης αυτής στη χώρα μας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΕ δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί το επόμενο διάστημα για την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη προσέγγιση στα προαναφερόμενα ζητήματα, ενώ ιεράρχησε το σύνολο των προβλημάτων σήμερα στη Νοσηλευτική και εισηγήθηκε της δημιουργίας επιτροπών για τη νοσηλευτικής εκπαίδευση, έρευνα και άσκηση του επαγγέλματος. Στις επιτροπές αυτές θα κληθούν να συμμετέχουν (ανάλογα με το αντικείμενο) εκπρόσωποι αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών, κλαδικών σωματείων, ή και άλλων κρατικών ή ιδιωτικών φορέων. Επίσης, το όργανο επεξεργάστηκε και θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο στη 2η ολομέλεια του ΕΣΑΝ για τη δημιουργία Διεύθυνσης Ανάπτυξης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, στα πλαίσια της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του ΕΣΑΝ στη Νοσηλευτική κοινότητα, στη βάση απόφασης της 1ης ολομέλειας για έναρξη διαλόγου με φορείς του κλάδου.
Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις γνωριμίας, η πρώτη με αντιπροσωπεία του ΣΙΝΔΕ και η δεύτερη με την ΠΑΣΟΝΟΠ. Παρά τις διαφορές που καταγράφηκαν, οι επαφές αυτές χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά ουσιαστικές, καθώς μπόρεσαν να αποσαφηνιστούν ερωτήματα γύρω από τις θέσεις των φορέων, ενώ επιβεβαιώθηκε η θέληση και η διάθεση όλων να εργαστούν στην κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον κλάδο.
Το ΕΣΑΝ, δια του Προέδρου του Δ. Τζιάλλα, εξέθεσε τη φιλοσοφία των προτεραιοτήτων του ιεραρχώντας ως πρώτο μέλημα τη δημιουργία ξεχωριστής Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τα νέα Οργανογράμματα των Νοσοκομείων και σε έτερο χρόνο την προσπάθεια προσέγγισης της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της Νοσηλευτικής Κοινότητας. Εκπροσωπώντας την ΠΑΣΟΝΟΠ ο Γ. Τσόλας, ανέδειξε ως προτεραιότητα: α) τη Σύσταση Ειδικού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου (όπου και θα ρυθμίζονται καίρια ζητήματα όπως η στελέχωση, το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, το Ειδικό Νοσηλευτικό μισθολόγιο, η Νοσηλευτική Ειδικότητα στο ΕΣΥ/ΠΕΔΥ), προκειμένου ο κλάδος στη συνέχεια να υπαχθεί διοικητικά στην όποια ξεχωριστή Νοσηλευτική Δ/νση του Υπουργείου, και β) την Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ