Ξεσπάθωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την παρουσίαση της «Μαύρης Βίβλου της Υγείας στον ένα χρόνο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Στην πρώτη οργανωμένη αντίδραση της ΝΔ στην «πρώτη φορά αριστερά», οι υπεύθυνοι των τομέων Υγείας και Εργασίας, κ.κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και Χρ Κέλλας, μαζί με τον κ. Γεωργιάδη έβαλαν στο στόχαστρο τα λόγια της πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ, «απαριθμώντας 43 ψεύτικες υποσχέσεις και τη μαύρη αλήθεια μέσα από δημοσιεύματα».
Από τα θέματα που ανέδειξαν οι εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων.
«Μέγα ψεύδος ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι μη καλυμμένοι στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Κέλλας, που παραδέχθηκε ότι η μόνη παράλειψη ήταν ότι δεν καλύπτονταν ανασφάλιστοι για εξετάσεις στο ΠΕΔΥ, κάτι που θα διορθωνόταν με μια ΥΑ.
«Εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση, στο δήθεν παράλληλο πρόγραμμα και νομοθετεί για την ασφάλιση των ανασφαλίστων. Ποιων, όμως; Των μη νόμιμα ευρισκόμενων στην Ελλάδα, οι οποίοι παρόλα αυτά ήταν καλυμμένοι για επείγοντα περιστατικά», ισχυρίστηκε ο κ. Κέλλας.
Λάβρος ο Άδωνις Γεωργιάδης στράφηκε εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, του κ. Ξανθού και του κ. Κουρουμπλή, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες επιλογές, κυρίως σε ότι αφορά την διεύρευνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Όπως είχε γράψει το Virus, στην ΚΥΑ που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νόμου θα διευκρινιστούν και οι τρόποι που θα επιτρέψουν αυτή τη δυνατότητα (εδώ), είτε μέσω ειδικών βεβαιώσεων είτε με την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ.
«Ανοίγει κερκόπορτα, με τον ιδεατισμό του κ. Ξανθού, που μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης, προσελκύοντας, κυρίως για τους βόρειους γείτονες μας, να έρχονται για να χειρουργούνται ή να λαμβάνουν ακριβές θεραπείες στη χώρα μας και να φεύγουν και το κόστος να το πληρώνουν οι πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.
Αλλά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο κομμάτι της Φαρμακευτικής Δαπάνης, κάνοντας λόγο για «έγκλημα που συντελέστηκε το 2015».
«Έχουμε επιστρέψει στα όρια του 2010, πριν τα όποια μέτρα, τόσο στη δαπάνη όσο και στις σπατάλες. Επί της θητείας του κ. Κουρουμπλή η φαρμακευτική δαπάνη αφέθηκε ελεύθερη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως
οι ελλείψεις φαρμάκων ήδη διευρύνονται, σκευάσματα θα αποσύρονται οδηγώντας στην υποκατάσταση με ακριβότερες θεραπείες.
«Το νοσοκομειακό claw back δεν ήταν μνημονιακή δέσμευση, έγινε μνημονιακή δέσμευση, αφού ξέφυγε η δαπάνη και ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και σε επιστροφή στο πάρτι», εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης.
Δεύτερος μύθος: Κοινωνικά ευαίσθητου ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διάσταση προεκλογικών λόγων, από το μπαλκόνι στα έργα. «Στόχος είναι να καταρρίψουμε ένα μύθο μια ανάλγητης και νεοφιλελεύθερης ΝΔ. Αυτό γίνεται μια παλαιάς κοπή προπαγάνδας», προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας μύθο τον κοινωνικά ευαίσθητο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κατάσταση στην υγεία είναι αποτέλεσμα μείγματος διαχειριστικής ανεπάρκειας και ιδεοληψιών», σημείωσε και, αναφερόμενος στην τροπολογία που επιτρέπει ΟΤΑ να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες δομών υγείας (εδώ), έκανε λόγο για πλήρη και πανηγυρική ομολογία της αποτυχίας διαχείρισης των οικονομικών της υγείας, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκησης.
«Το Υπ. Εσωτερικών φέρνει τροπολογία για ΟΤΑ., αλλά χωρίς το προληπτικό μέτρο της έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου», σημείωσε ο Χρήστος Κέλλας εκτιμώντας ότι αυτό δείχνει την αδυναμία του Υπουργείου Υγείας.
«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη μεταφορά των δαπανών στους ΟΤΑ», συμπλήρωσε.
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και της προσπάθειας για την προσέλκυση επενδύσεων. «Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά ενδιαφέρονται για την εγχώρια βιομηχανία. Εμείς προσκαλούμε και τις πολυεθνικές. Κάθε κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτό που λέμε έχει να κάνει με την στήριξη της εγχώριας υπεραξίας. Του επεβλήθη του κ. Ξανθού από άλλο υπουργείο η μείωση των τιμών στα φτηνά φάρμακα και τα off patent» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το claw back στο νοσοκομειακό φάρμακο δεν αποτελεί τρόπο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης», ανέφερε ο κ. Κέλλας. «Το αντίθετο συμβαίνει, γιατί ούτε οι γιατροί έχουν περιορισμό να γράψουν ακριβά φάρμακα, ενώ τώρα στρέφονται στα γενόσημα, ούτε το νοσοκομείο αναγκάζεται να προωθήσει οικονομικότερες αξιόπιστες θεραπείες, γιατί θα πληρώσουν το κόστος οι εταιρίες, ούτε τα ταμεία αγγίζει αφού συνεχίζουν να δίνουν τα ίδια ποσά είναι. Οι ασθενείς θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή και θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς», προσέθεσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ΠΦΥ δεν υπάρχει. «Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Δεν υπάρχουν γιατροί στα ΠΕΔΥ, εργαστήρια δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων, ενώ και η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία έπεσε συγκριτικά με το 2014».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ