Αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρίες των φαρμακείων σε ποσοστό έως 99%, καθώς και χορήγηση αδειών σε ιδιώτες, κατά παράβαση κοινοτικού δικαίου και πρόσφατων αποφάσεων και της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας, κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τις αλλαγές στο χώρο του Φαρμακείου στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και η Γ.Γ. της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union – PGEU), υπογραμμίστηκαν οι επιπτώσεις πολιτικών απελευθέρωσης της αγοράς του Φαρμακείου, αλλά και των ΜΗΣΥΦΑ.
«Όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα. Προσπαθούν να περικόψουν τις δαπάνες για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα», ανέφερε ο πρόεδρος της PGEU, Jan Smits. Υπογράμμισε, όμως, το ρόλο της Ένωσης στην ανάπτυξη της επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των Φαρμακοποιών της Ευρώπης, με στόχο τη διάδοση των καλύτερων πρακτικών, την ανάδειξη της ποιότητας και της πρόσβασης στο φαρμακείο. «Οι ορθές πρακτικές στην πρόσβαση στις θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες νοσηλείες και να μειώσει τον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία», ανέφερε.
«Ο ρόλος της PGEU είναι να μεταφέρει τη φωνή των φαρμακοποιών στις Βρυξέλλες, ειδικά πριν το όποιο νομοθετικό έργο», σημείωσε η Γενική Γραμματέας Jurate Svarcaite.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 400 χιλιάδες φαρμακοποιοί κοινότητας, 160 χιλιάδες φαρμακεία, ενώ 46 εκατομμύρια πολίτες επισκέπτονται ένα φαρμακείο την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς του Φαρμακείου και της διάθεσης φαρμάκων στην ευρύτερη αγορά, η κα Svarcaite τόνισε πως όλα τα φάρμακα είναι φάρμακα και η έξοδο τους από το φαρμακείο μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις.
Παράλληλα, όμως, με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν διασφαλίζεται και η εξοικονόμηση. Τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των τιμών είναι ανόμοια. «Τιμές έπεσαν, αλλά κυρίως λόγω της επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων και όχι του ανοίγματος της αγοράς», ανέφερε η ΓΓ της PGEU. Παράλληλα, καταγράφεται και πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Νορβηγία, όπου σήμερα, μετά το άνοιγμα της αγοράς, υπάρχουν 4 μεγάλες εταιρίες που κυριαρχούν και τα ανεξάρτητα φαρμακεία αποτελούν μόλις το 6%.
«Δεύτερες σκέψεις έχουν διάφορες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε η κα Svarcaite, αναφέροντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας.
Η χώρα ανοιξε την αγορά το 2006 και το 2010 επανέφερε κριτήρια ιδιοκτησίας.
Έκθεση του 2014 για τη δικαιολόγηση της απόφασης έδειξε μεταξύ άλλων πως μετά την απελευθέρωση άρχισαν να εφαρμόζονται και στα φαρμακεία πρακτικές που χαρακτηρίζουν τα σούπερ μάρκετ (προσφορές για παράδειγμα), που οδήγησαν στην αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε και μείωση στη χρήση των γενοσήμων.
ΜΗΣΥΦΑ & ΓΕΔΙΦΑ
Σε ό,τι αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ, διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως η απελευθέρωση του καναλιού διάθεσης τους δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών. «Πολύ λίγα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η διάθεση τους εκτός φαρμακείων ενισχύεται η καινοτομία και μειώνονται οι τιμές», ανέφερε η ΓΓ της PGEU, τονίζοντας πως έχουν καταγραφεί τα αντίθετα.
«Οι εταιρίες στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με τη δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ μεθοδεύουν επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών έως και 90% και στη συνέχεια… μικρές μειώσεις», ανέφερε δήλωση του κ. Λουράντου, αναφορικά με τα ΓΕΔΙΦΑ.
Πρόκειται για μια ιδιότυπη αντικατάστασης, επί της ουσίας.
Θα πρεπει να παταχθούν, σε πρώτη φάση, πρακτικές ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, που χρησιμοποιούνται ώστε αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο.
“Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30 -163%”, αναφέρει ο κ. Λουράντος.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και η ιατρική κοινότητα να αναγνωρίσουν το ρόλο των Φαρμακοποιών στην Υγεία, έτσι θα οδηγηθούμε και σε εξοικονομήσεις», ανέφερε ο κ Smits.
«Δεν υπάρχει συνταγή που να ταιριάζει σε όλους. Πιστεύουμε ότι οι Κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους να συμφωνήσουν πως μπορούν να ρυθμίσουν την αγορά τους. Εμείς βοηθάμε τα μέλη μας, ειδικά τα ανεξάρτητα φαρμακεία, να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να βρουν τις λύσεις για να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερες εταιρίες, σε περιπτώσεις απελευθέρωσης της αγοράς», υπογράμμισε η κα Svarcaite.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Κ. Λουράντο, στη συνέντευξη τύπου είχε κληθεί και ο Υπουργός Υγείας. «Δυστυχώς, δεν είχαμε ούτε καν απάντηση, ενώ δεν έχουμε απάντηση ούτε στο αίτημα μας για συνάντηση με αντικείμενο τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο», σημείωσε.
Οι Φαρμακοποιοί τόνισαν εκ νέου πως τα φάρμακα, μεταξύ αυτών και τα ΜΗΣΥΦΑ, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες.
Για παράδειγμα :
“Σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης. Η διάθεση όλων αυτών των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται άκριτα”, καταλάγουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ