Άμεση και έμμεση φορολόγηση οδηγεί τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες «στο γκρεμό», προειδοποιεί η ΠΕΦ. «Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση», υπογραμμίζει ξεκαθαρίζοντας πως ο κλάδος απαξιώνεται.
Στο 70% του τζίρου των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών ανέρχεται πλέον η άμεση και έμμεση, μέσω του rebate και του clawback, φορολόγηση που τους έχει επιβληθεί. Η «αδιανόητη» όπως τη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκου είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και η ίδια η βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας καθίστανται αδύνατες, «με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση».
«Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα», ξεκαθαρίζουν, υπογραμμίζοντας και την επιβάρυνση από τον τρόπο κατανομής των υποχρεωτικών επιστροφών. «Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει η Ένωση, υπενθυμίζοντας πως «τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς».
Κατά την ΠΕΦ, οι συνέπειες αυτής της στρεβλής πολιτικής είναι ήδη ορατές. Ειδικότερα, «σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη». Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει «το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της».
Για αυτό και η ΠΕΦ τονίζει:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ