Η αξιοποίηση ανοσοθεραπειών θα μπορούσε να αυξήσει κατά 34% σε μια πενταετία τα κερδισμένα έτη ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα, ώστε να ζήσουν περισσότερο, αλλά και ποιοτικότερα. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου Ογκολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος για το όφελος των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στους Έλληνες ασθενείς και το Σύστημα Υγείας.
Ειδικότερα, η μελέτη με τίτλο «Αποτίμηση του κλινικού και οικονομικού αντίκτυπου των θεραπειών αντι-PD-1/PD-L1 στην ογκολογική φροντίδα υγείας στην Ελλάδα» που βασίστηκε στο μοντέλο ΗΙΡ (Health Impact Projection) «έτρεξε» μεταξύ 40 χωρών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συνέκρινε έναν κόσμο με και έναν κόσμο χωρίς καινοτόμες θεραπείες όπως τα anti-PD-(L)1. Οι συγκεκριμένες θεραπείες αποζημιώνονται ήδη στην Ελλάδα για σημαντικό αριθμό ογκολογικών ενδείξεων. Ειδικότερα, ότι το μοντέλο ΗΙΡ4 επιχειρεί να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της εισαγωγής αυτών των θεραπειών σε πέντε τύπους καρκίνου (πνεύμονα, μελάνωμα, νεφρό, ουροθήλιο και κεφαλής και τραχήλου), τόσο σε όρους εκβάσεων υγείας, όσο και σε οικονομικούς.
Η χρήση των καινοτόμων θεραπειών, θα μπορούσε να αυξήσει κατά 34% σε πέντε χρόνια (2021-2025) τα κερδισμένα έτη ζωής (life years gained) προσφέροντας, με άλλα λόγια, στους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα την ευκαιρία να ζήσουν όχι μόνο περισσότερο, αλλά και με κατά 40% καλύτερη ποιότητα ζωής, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς υποτροπή της νόσου τους. Τα οφέλη αυτά μπορούν να διασφαλιστούν με μία επιπρόσθετη επένδυση της τάξης του 1.2% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Ως προς το κοινωνικό κόστος του καρκίνου, από τα στοιχεία προκύπτει ότι με τη χρήση των καινοτόμων αυτών θεραπειών, το Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να μειώσει κατά 260 εκατομμύρια ευρώ το έμμεσο κόστος του καρκίνου μέσα σε μια πενταετία. Συγκεκριμένα, ένας ασθενή με καρκίνο θα μπορεί να παραμείνει ενεργός και παραγωγικός, με αποτέλεσμα η κοινωνία να κερδίζει πίσω περίπου 9 εκατομμύρια ώρες εργασίας το χρόνο.
Τα στοιχεία συμφωνούν με τα πορίσματα μελέτης που έτρεξε για την Ελλάδα, η οποία αναλύοντας μία σειρά κριτηρίων (φορτίο της νόσου, δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των πασχόντων, άμεσο & έμμεσο κόστος της νόσου, κ.α.) ανέδειξε τα κακοήθη νεοπλάσματα ως τη σημαντικότερη προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων υγείας στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πρέπει να αφορούν στο σύνολο του συνεχούς της νόσου.
Συνεπώς, από την έρευνα προκύπτει πως η Υγεία δεν αποτελεί κόστος, αλλά επένδυση για κάθε σύστημα υγείας και με την κατάλληλη επένδυση σε αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον στη διαχείριση της φροντίδας υγείας του καρκίνου στην Ελλάδα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ