Η κριτική της ΕΣΑμεΑ εστιάζει στην αποτυχία της κυβερνητικής πρότασης για το νέο ΕΚΠΥ να συμπεριλάβει τη νέα αντίληψη για την υγεία, όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, που αποτυπώνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Αν κι αναγνωρίζει σαφώς την ανάγκη για πάταξη της σπατάλης που προέρχεται από την προκλητή ζήτηση και την υπερκατανάλωση των διαγνωστικών – εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η «ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών και όχι οριζόντιων χαοτικών διατάξεων». Όπως εξηγεί περαιτέρω, οι οριζόντιες περικοπές «δημιουργούν προβλήματα στη χορήγηση σύγχρονων φαρμακευτικών και θεραπευτικών μεθόδων, αναγκαίων για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τις σοβαρότατες ελλείψεις του κειμένου για το νέο ΕΚΠΥ μια σειρά τομείς. Ενδεικτικά αναφέρει πως ότι στο παρόν κείμενο τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες είναι αόρατα. Ακόμη, σημειώνει ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη χορήγηση ορθοπεδικών – ορθοτικών μέσων – τεχνητών μελών, δεν προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του ανάπηρου με αποτέλεσμα να τον επιβαρύνουν οικονομικά. Δύο ακόμη χαρακτηριστικές παρατηρήσεις αφορούν στις ελλείψεις του κειμένου για το νέο ΕΚΠΥ στον τομέα της χορήγησης αναλωσίμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί – τετραπληγικοί, πάσχοντες από κυστική ίνωση κ.λπ.), καθώς και στον τομέα της χορήγησης παροχών για την προαγωγή της υγείας των ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως είναι η κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη και η κατ’ οίκον νοσηλεία.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της ΕΣΑμεΑ, με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΕΔΩ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ