Μία νέα μέθοδος είναι ικανή να ανιχνεύσει την πηγή, που προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, την πιο συνήθη αρρυθμία της καρδιάς. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος, που είναι ένα από τα κύρια αίτια των εγκεφαλικών.
Η κολπική μαρμαρυγή πλήττει περίπου 1-2% του πληθυσμού, αλλά διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η επίπτωσή της αυξάνεται ραγδαία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Ζωτική σημασία για τη διάγνωση και τη θεραπεία είναι να αναγνωριστεί η πηγή της κολπικής μαρμαρυγής. Οι σημερινές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση ενός καθετήρα για να απομονωθούν τα ανώμαλα ηλεκτρικά κύματα της καρδιάς. Όμως, η διαδικασία αυτή είναι αφενός πολύ επεμβατική και αφετέρου είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί πραγματικά η πηγή του προβλήματος.
Μία ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Manchester και Hull ανακοίνωσαν στο περιοδικό PLOS Computational Biology ότι ανάπτυξαν μία μέθοδο που βοηθά αποτελεσματικά στο να βρεθεί από ποιο σημείο ακριβώς της καρδιάς προκαλείται η κολπική μαρμαρυγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν εικονικό καρδιακό μυ και ένα γιλέκο με ηλεκτροκαρδιογράφο με 64 ηλεκτρόδια.
«Η μέθοδός μας μπορεί να αναγνωρίσει την πηγή της κολπικής μαρμαρυγής εξαιρετικά αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πάθησης», δήλωσε ο καθηγητής Henggui Zhang, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην κλινική πράξη και μία από τις κύριες αιτίες των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το «κακό» είναι ότι το 40% των ατόμων, που έχουν κολπική μαρμαρυγή, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στο γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, περίπου το 15-20% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή.
Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επανάσταση στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων χάρη σε νέα αντιπηκτικά φάρμακα (NOACs): rivaroxaban, apixaban και dabigatran. Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτυγχάνουν σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα, που δεν επηρεάζεται από άλλα φάρμακα ή τροφές και κυρίως χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης. Ωστόσο, είναι πολύ ακριβότερα και γι’ αυτό σε πολλές χώρες δεν παρέχεται πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς.
Περισσότερες πληροφορίες: http://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1005270
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ