Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιο είναι το αίτιο, που πυροδοτεί τη φλεγμονή και οδηγεί στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση είναι η βασική αιτία μειωμένης όρασης των ηλικιωμένων και σε προχωρημένες περιπτώσεις οδηγεί σε τύφλωση.
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια βρήκαν τι προκαλεί τη φλεγμονή, που ευθύνεται για το πρόβλημα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, ώστε να ανακοπεί η φλεγμονή και να προστατευτούν οι ασθενείς.
Η πηγή του «κακού» λοιπόν βρέθηκε ότι είναι ένα ένζυμο με την ονομασία cGAS. Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας στις μολύνσεις, εντοπίζοντας το ξένο DNA.
Οι νέες έρευνες έδειξαν ότι το ένζυμο αυτό παίζει έναν αναπάντεχο ρόλο στη λεγόμενη ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ξηρή μορφή της νόσου, που είναι η συνηθέστερη!
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θεωρείται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής, η οποία εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή (όταν συνοδεύεται από αγγειογένεση) και την ξηρή (χωρίς αγγειογένεση).
Η πρώτη μορφή εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι η δεύτερη. Και οι δύο όμως προξενούν προοδευτική ζημιά στην όραση, καθώς σταδιακά καταστρέφουν τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα, μια μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine: https://www.nature.com/articles/nm.4450. «Σίγουρα προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ένζυμο είναι υπεύθυνο για τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και τελικά την απώλεια της όρασης», τονίζει ο Balamurali Ambati, καθηγητής οφθαλμολογίας.
Η έρευνα έχει λάβει γενναία χρηματοδότηση από τα National Institutes of Health, National Eye Institute και John Templeton Foundation. Να σημειωθεί ότι ο Ambati είναι συνιδρυτής των εταιρειών iVeena και Inflammasome Therapeutics, οι οποίες κάνουν έρευνες για ανακάλυψη φαρμάκων στον τομέα αυτό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ