Καλύτερη επιβίωση των ασθενών δείχνει μελέτη για τη διενέργεια προφυλακτικής σαλπιγγο-ωοθηκεκτομής σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού και φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2.
Εκτιμάται πως σχεδόν το 5-8% των ασθενών με καρκίνο μαστού φέρουν κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού αλλά και καρκίνου ωοθηκών. Κατά τα υπάρχοντα δεδομένα υπολογίζεται ότι μια φορέας παθογόνου μετάλλαξης BRCA1 έχει ως και 80% πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μαστού και 60% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σε αυτόν τον πληθυσμό των γυναικών προτείνεται η διενέργεια προφυλακτικής αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής και προφυλακτικής σαλπιγγο-ωοθηκεκτομής για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου.
σημασία της προφυλακτικής μαστεκτομής και της προφυλακτικής σαλπιγγο-ωοθηκεκτομής σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού, είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Surgery μεγάλη αναδρομική μελέτη που διεξήχθη σε τεταρτοβάθμιο κέντρο αντιμετώπισης καρκίνου μαστού στην Ιταλία. Τα στοιχεία παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Μαρία Καπαρέλου και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας).
Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 480 γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού σχετιζόμενο με παθογόνο μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2. Εξ αυτών οι 311 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή και 163 σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή σχετιζόταν με καλύτερη επιβίωση των ασθενών και ιδίως αυτών που έφεραν μετάλλαξη στο BRCA1 γονίδιο ή είχαν τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού. Η διενέργεια σαλπιγγο-ωοθηκεκτομής όμως, δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής του αρχικού καρκίνου μαστού ή ανάπτυξης νέου καρκίνου στον άλλο μαστό. Η προφυλακτική μαστεκτομή μείωσε τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής της νόσου αλλά δεν βελτίωσε την επιβίωση των ασθενών.
«Συμπεραίνουμε ότι για τις ασθενείς που φέρουν μια παραλλαγή BRCA1 ή BRCA2 και υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, η PSO θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ιδίως για εκείνες με την παραλλαγή BRCA1, για να μειωθεί η συνολική θνησιμότητα», έγραψε ο ερευνητής της μελέτης Gabriele Martelli, MD, του Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori στο Μιλάνο, και οι συν-συγγραφείς.
Ο Steven Narod, MD, του Women’s College Hospital στο Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος έχει εργαστεί σε αρκετές μελέτες, αλλά δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη, δήλωσε στο MedPage Today πως «συμφωνώ με το συμπέρασμα ότι όλοι όσοι έχουν μετάλλαξη BRCA1/BRCA2 θα πρέπει να κάνουν ωοθηκεκτομή, όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών αλλά και για την πρόληψη του θανάτου από καρκίνο του μαστού».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ