Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες κλινικές μελέτες συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του 7ου Clinical Research Conference.
Ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιατρική Σχολή εντόπισε τα προβλήματα στις διοικητικές δυσκολίες και όχι τόσο στην πολιτική ηγεσία.
Τόνισε, όμως, και την απουσία εξειδικευμένων κέντρων ασθενειών. «Μοιραία θα πρέπει να δημιουργηθούν 5-6 κέντρα. Θέλουμε ενίσχυση από τη Βουλή, με μια στρατηγική, αλλά και βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)», ανέφερε.
«Πρέπει να ενισχυθεί η νοοτροπία των γιατρών» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας πως το ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό για τις κλινικές μελέτες, με ένα σημαντικό ποσοστό αποφοιτησάντων του να έχει προσληφθεί σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
«Εκτιμώ ότι το πολιτικό προσωπικό έχει εξίσου σημαίνοντα ρόλο. Υποτιμάται, όμως», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Βουλευτής Λάρισας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. «Η Ελλάδα είναι πίσω κι από τη Βουλγαρία», σημείωσε ο Βουλευτής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νησίδες αριστείας στα πανεπιστήμια.
«Χρειαζόμαστε αποκέντρωση και όχι κεντρικοποίηση», ξεκαθάρισε. Το βάρος πρέπει να πέσει στην ενίσχυση της αυτονομίας και των διοικητικών δομών. Μέχρι να έχουμε ομοιογενές σύστημα, να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε νοσοκομείο τα πλεονεκτήματά του», ανέφερε, εκτιμώντας πως ίσως θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα κέντρο που να αναλύει και να συμβουλεύει, αλλά όχι να διοικεί.
Για την Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου των CROs (HACRO) & Chief Executive Officer της CORONIS Research SA., απαιτειται αλλαγή κουλτούρας.
«Η νομοθεσία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται. Δεν γίνεται η κάθε ΥΠΕ να κάνει τα δικά της», προσέθεσε. Εκτίμησε, δε, πως δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσουμε, προσθέτοντας πως πάρχουν λύσεις από άλλα κράτη που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Κατά την κ. Κοράκη, η κεντρική διαχείριση είναι πιο καλή. «Χρειάζεται στελέχωση από έμπειρους ανθρώπους. Ας είναι και λίγοι», ανέφερε, προσθέτοντας πως η κεντρική διαχείριση μπορεί να είναι στο υπουργείο ή και σε κάθε νοσοκομείο ώστε να εμπλακούν περισσότερο στις μελέτες.
Στη σύνδεση της επένδυσης στην κλινική έρευνα με ανάλογη απαλλαγή από το clawback, ως κίνητρο για την προσέλκυση μελετών, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals SA, Πασχάλης Αποστολίδης, με αφορμή και τα αποτελέσματα της συγκριτικής μελέτης της IQVIA.
«Το όφελος είναι για όλες τις εταιρίες όχι μόνο για εκείνες που κάνουν κλινικές μελέτες, γιατί όλοι μας θα πληρώσουμε μικρότερο clawback», εξήγησε.
«Η γραφειοκρατία, η μη παροχή κινήτρων και το πολύλπλοκο πλαίσιο συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποεπένδυση στον τομέα των κλινικών ερευνών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «νομικές ερμηνείες μέσα στα νοσοκομεία πολλές φορές μπλοκάρουν την διενέργειά τους», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της AbbVie, ο ΗΤΑ θα μπορούσε να αποτελέσει το εμπόδιο που θα αποτρέψει τις εταιρίες να κάνουν αποεπένδυση.
«Οι μελέτες θα γίνουν. Το ερώτημα είναι αν θα συμμετάσχει η Ελλάδα και με πόσους ασθενείς», υπογράμμισε ο Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής Συμβουλευτικής Διεύθυνσης της IQVIA Ελλάδας.
Για τον κ. Αλεξανδράτο «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να αντιγράψουμε πετυχημένες πρακτικές», όπως το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Στην περίπτωση του Βελγίου, δε, δημιουργήθηκε «μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνεται δημόσια διαβούλευση για το τι μπορεί να βελτιωθεί». «Οι προτάσεις αυτές φιλτράρονται από τους κρατικούς φορείς, προτεραιοποιούνται και υλοποιούνται», κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ