Ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης τιμάται την 14η Ιουνίου. Ο αλτρουισμός προς τον συνάνθρωπο έδωσε κίνητρο τον Ερυθρό Σταυρό, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών για να ορίσουν την σημερινή ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Ernest Karl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900.
Ο Αυστριακός γιατρός συστηματοποίησε τις ομάδες σε ρέζους και γι αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Ιατρικής το 1930.
Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για φέτος είναι: «ΔΩΡΙΖΕΤΕ ΑΙΜΑ ΣΩΖΕΤΕ ΖΩΕΣ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ περισσότερο οι γυναίκες έχουν την τάση να γίνονται αιμοδότες. Μεγαλύτερη τάση έχουν οι νέοι δωρίζουν αίμα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα από ό, τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η πλειοψηφία των αιμοδοσιών πραγματοποιείται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, αφού από τις 117,4 εκατομμύρια δωρεές αίματος που συγκεντρώθηκαν παγκοσμίως, το 42% αυτών συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην περίπτωση των χωρών με χαμηλό εισόδημα, έως και το 52% των μεταγγίσεων αίματος χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Αντίθετα, στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών δέχονται τις περισσότερες μεταγγίσεις, αντιπροσωπεύοντας μέχρι και το 75% όλων των μεταγγίσεων.
Χαρακτηριστικό είναι, κατά τα δεδομένα του ΠΟΥ ότι σε δείγμα 1.000 ατόμων, το ποσοστό δωρεάς αίματος είναι 32,6 δωρεές σε χώρες υψηλού εισοδήματος, 15,1 δωρεές σε χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα, 8,1 δωρεές σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα και 4,4 δωρεές σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι κατά 11,6 εκατ. αυξήθηκαν οι αιμοδοσίες από εθελοντές μη αμειβόμενους δότες το διάστημα από το 2008 έως το 2015.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 50 από τις 173 χώρες που υποβάλλουν στοιχεία παράγουν φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από πλάσμα (PDMP) .
Σε επιφυλακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς σε έκθεση του καταγράφονται οι περιττές μεταγγίσεις και οι μη ασφαλείς πρακτικές μετάγγισης που εκθέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρών αντιδράσεων μετάγγισης και μεταδοτικών λοιμώξεων.
Οι περιττές μεταγγίσεις μειώνουν επίσης τη διαθεσιμότητα προϊόντων αίματος για ασθενείς που το έχουν ανάγκη.
Ως εκ τούτου ο ΠΟΥ συστήνει την ανάπτυξη συστημάτων, όπως οι επιτροπές νοσοκομείων για τη μετάγγιση και την αιμο-επαγρύπνηση, για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της ασφάλειας κατά τη διαδικασία της μετάγγισης.
Σημειώνεται ότι μόνο το 46% των χωρών που υποβάλλουν στοιχεία έχουν σύστημα αιμοεπαγρύπνησης. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει το υψηλότερο ποσοστό χωρών με συστήματα αιμοεπαγρύπνησης (76%), ακολουθούμενη από την Ανατολική Μεσόγειο (53%), τον Δυτικό Ειρηνικό (48%), την Αφρική (38%), τη Νοτιοανατολική Ασία (36% και την Αμερική (21%).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ