Τα στοιχεία σοκάρουν. Στις 600.000, κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30%-35%, υπολογίζονται τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε πλήθος σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 1η θέση στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν σε δράση τους συναδέλφους τους παιδίατρους και γενικούς γιατρούς, αλλά και τους γονείς σε όλη τη χώρα. Η αρχή πρέπει να γίνει από την καταγραφή της ακριβούς εικόνας.
Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε λόγο για τη σοβαρότερη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς από 5%-9%, την περίοδο 1960-1990, μόνο το ποσοστό παιδικής υπερβαρότητας στη χώρα εκτινάχθηκε στο 25% από το 2000-έως σήμερα. Στα αγόρια η Ελλάδα είναι 2η μετά το Κουβέιτ παγκοσμίως και στα κορίτσια 3η μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.
«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι», τόνισε η κ. Χαρμανδάρη σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα το κόστος υπολογίζεται στο 1,2 δισ. με 1,6 δισ. ευρώ.
Έργο καταγραφής
Η Α ́ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς για τη σωστή αντιμετώπισή του.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ]και από Εθνικούς Πόρους.
Όπως επεσήμανε η κ. Χαρμανδάρη, που είναι και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, σκοπός της σημαντικής αυτής πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις δομές του υπάρχοντος συστήματος υγείας.
«Οι στόχοι του Προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου 2015 περιλαμβάνουν:
1) την ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής Εφαρμογής (Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία) για την καταγραφή των παιδιών και εφήβων πανελλαδικά, καθώς και για την καθοδήγηση των Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών σχετικά με το πως θα καθοδηγήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί,
2) την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων αυτών, η οποία πραγματοποιείται στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, και
3) την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων, επιστημόνων υγείας και του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», υπογράμμισε η κ. Χαρμανδάρη.
Για περισσότερες πληροφορίες
Childhood-obesity.gr
https://www.facebook.com/ChildhoodObesity.gr https://www.linkedin.com/in/childhoodobesity Tweets by GrObesity https://instagram.com/grobesity
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ