«Δώρον άδωρον» μοιάζει η εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα επιφέρει η γενική ανατιμολόγηση (όταν τεθεί σε ισχύ) και οι μειώσεις στις τιμές off patent και γενοσήμων, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει απτόητη την ανοδική της πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το ποσό του claw back για το 3ο τρίμηνο «έκλεισε» στα 70 εκατ. ευρώ, όταν για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 157 εκατ. ευρώ (εδώ).
Άρα, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που θέλουν το έτος να κλείνει με υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου στα 300 εκατ. ευρώ φαίνεται πως δεν θα διαψευσθούν.
Η μόνη εξοικονόμηση θα είναι αυτή που υπολογίζεται ότι θα επιφέρει η πολυαναμενόμενη, διαβόητη γενική ανακοστολόγηση και η οποία όμως κρίνεται από παράγοντες της αγοράς ως «σταγόνα στον ωκεανό».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, βάσει της λίστας τιμών των 9.433 σκευασμάτων που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, η εξοικονόμηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2% με 3%, που υπολογίζεται χονδρικά και στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε 50 με 70 εκατ. ευρώ.
Απλά, να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου, με την οποία ορίζεται το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για τα επόμενα 3 έτη, ο σχετικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβεί το 1,945 δισ. ευρώ (το ΦΕΚ, με το οποίο εισάγεται και η δυνατότητα κλειστών προϋπολογισμών).
Το 2014 το ποσό του claw back είχε φθάσει τα 205 εκατ. ευρώ (περί των 125 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ