«Ακτινογραφία» της αγοράς Φαρμάκου στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανιχνεύοντας τα δομικά προβλήματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και προτείνοντας τα συστατικά για τη βελτίωση της.
Όπως σημειώνεται στην ειδική έκθεση του συνδέσμου, η ατελέσφορη επιλογή οριζόντιων μέτρων αντί μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής επιτυγχάνει να συντηρεί σημαντικές δομικές στρεβλώσεις, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πλέον αδύνατους όσο και για την εγχώρια αγορά. Η υγιής επιχειρηματικότητα πλήττεται, χωρίς έστω να εξασφαλίζονται στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ή καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.
Βέβαια, «η πρακτική να προκρίνονται οριζόντια, και όχι διαρθρωτικά, μέτρα έχει αρχίσει πλέον να προκαλεί εμφανή και πιεστικά αδιέξοδα σε εγχώριους παραγωγούς φαρμάκου και εισαγωγείς βασικών και καινοτόμων σκευασμάτων», αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Το μέλλον της εγχώριας παραγωγής και η ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου».
Τα δυσλειτουργικά πεδία, σύμφωνα με το ΣΕΒ, αφορούν στη χωρίς διακριτική διαφοροποίηση δραστική μείωση αποζημίωσης των εγχώριων παραγωγών αλλά και των εισαγωγέων φαρμάκων, στην αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στην κατάχρηση «εργαλείων» όπως το rebate και το clawback.
Το παράδοξο που εντοπίζει και η έκθεση είναι πως η μείωση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνεται ο παραγωγός ή εισαγωγέας ωθεί την κατανάλωση σε ακριβότερα φάρμακα, ακόμα και όταν αυτό ιατρικά δεν είναι απαραίτητο, ενώ τα τελευταία χρόνια η συνταγογράφηση και η κατανάλωση φαρμάκων παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα, με τάσεις αύξησης. Την ίδια ώρα, η χαμηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο προώθησης ειδικά του γενόσημου, σε σύγκριση με το εκτός πατέντας, ενώ ακόμη και άριστες πρακτικές, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτυγχάνουν να αποδώσουν, λόγω των δομικών στρεβλώσεων στην αγορά φαρμάκου.
Κρατικές παρεμβάσεις που συντηρούν την αναποτελεσματικότητα, ζητήματα νοοτροπίας ασθενών και γιατρών και διαρθρωτικά αγκάθια, με κύρια την απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, συμπληρώνουν την αρνητική εικόνα στην εγχώρια πολιτική φαρμάκου.
Η αντιμετώπιση της απαιτεί κατά τον ΣΕΒ 13 βήματα:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ