Ένα σημαντικό βήμα για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στις περιοχές που εντάσσονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά (ΠΕΠ), αποτελεί η σύσταση νέου Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων, που ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Θανοπούλου.
Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα τόσο των κατοίκων όσο και του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, καθώς κανένας Δήμος στην τεράστια έκταση που καλύπτει η ΠΕΠ δεν έχει σε λειτουργία ανάλογη δομή. Το ΚΠ που θα δημιουργηθεί θα έχει έδρα τον Πειραιά και τέσσερα κατ’ αρχήν παραρτήματα σε Νίκαια-Ρέντη, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Κορυδαλλό. Σε Δήμους δηλαδή, στους οποίους διαβιούν χιλιάδες νέοι, κυρίως παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Αναγκαιότητα ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε ως μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως εκφραστής της επιστημονικής εποπτείας του εγχειρήματος.
Στον «αέρα» το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης
Σήμερα λειτουργούν 75 δομές (ΚΠ) υπό τη μορφή Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών σε 67 Δήμους της χώρας, οι οποίες απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό αναφοράς, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς τη χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κατακερματισμένο χαρακτήρα λειτουργίας των δομών, όπου κυριαρχεί η “αναρχία” διοικητικών, εργασιακών και επιστημονικών πλαισίων εξαιτίας της απουσίας ενός ενιαίου εσωτερικού κανονισμού.
«Έχουμε πάρει κατά καιρούς δεσμεύσεις για την επίλυση αυτού του θέματος, και από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα» επισημαίνει στο Virus ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, Νίκος Λάιος. «Αρχικά έλεγαν ότι θα δημιουργούσαν 13 ΝΠΔΔ, ενώ το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει αναφερθεί τίποτα επί του θέματος» προσθέτει, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στις δομές διεκδικούν την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.
«Προκειμένου να εξασφαλιστεί στο ελάχιστο η μακροημέρευση του ΚΠ και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, όπως εξάλλου και των υπόλοιπων ΚΠ της χώρας, χρειάζεται η Πολιτεία επίσημα να επιλύσει επιτέλους το εξαιρετικά προβληματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών, με τη μετεξέλιξή τους σε ενιαίο δημόσιο και αυτόνομο Φορέα των ΚΠ» καταλήγει κι εύχεται η πρωτοβουλία που ξεκίνησε να ολοκληρωθεί και οι τοπικές κοινωνίες να «αγκαλιάσουν» τις υπηρεσίες του νέου ΚΠ, καθώς «η «υγιής» συμμετοχή και συνεισφορά τους είναι εξίσου απαραίτητη».
Η φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης
Τα Κέντρα Πρόληψης δημιουργούνται σε συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν στην κοινότητα επιδιώκουν τόσο την ενδυνάμωση του ατόμου, όσο και τη μείωση των παραγόντων που οδηγούν στη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και σε άλλες μορφές εξαρτητικών στάσεων και συμπεριφορών.
Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ειδικών. Οι δράσεις που αναπτύσσονται δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης, αλλά στοχεύουν επίσης στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων και ομάδων στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα και προβλήματα που αφορούν σε όλους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ