Τα ανοικτά θέματα τιμολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ των επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιριών.
Αν και οι διαδικασίες σε επίπεδο ΕΟΦ φαίνονται να εξελίσσονται ομαλά, μια σειρά εκκρεμοτήτων δημιουργούν επιπρόσθετο προβληματισμό στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες συνεχίζουν να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αναμένοντας τα νέα μέτρα για τα νεοεισερχόμενα σκευάσματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ένα ερώτημα που φάνηκε να μην μπορεί να απαντηθεί στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, είναι τι θα γίνει με την Επιτροπή Τιμών, πότε θα συγκληθεί για τα νέα φάρμακα και ποιος θα είναι ο ρόλος της στην ευρύτερη διαδικασία της τιμολόγησης.
Ο ΕΟΦ, όπως έχει γράψει και το Virus, έχει αποστείλει την τελική του πρόταση για την τιμολόγηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων στο Υπουργείο Υγείας, αλλά για να τεθεί σε ισχύ προηγείται η σύγκληση της Επιτροπής Τιμών και η ανάρτηση του στη σελίδα του Υπουργείου. (διαβάστε εδώ).
Γενικότερα, πάντως, Οργανισμός επιδιώκει τη συχνότερη τιμολόγηση των νέων φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ πρόθεση είναι η τήρηση της περιόδου των 90 ημερών.
Βασικό ερώτημα, βέβαια, παραμένει αν θα αλλάξει και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της τιμολόγησης, ιδίως για οff patent και γενοσημα, όπως είχε γίνει στον προηγούμενο κύκλο ανακοστολόγησης (διαβάστε εδώ). Σε κάθε περίπτωση, η διεύθυνση τιμολόγησης του ΕΟΦ προχωρεί τις διαδικασίες με βάση όσα ισχύουν έως τώρα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να ετοιμάζεται να αποστείλει στην Αριστοτέλους επιστολή, όπου θα υπογραμμίζεται η ανάγκη αποκατάστασης της εναρμόνισης των ημερομηνιών εφαρμογής της προστασίας σε off patent και γενόσημα, ενόψει μίας πιθανής νέας ΥΑ.
Χωρίς να ανησυχούν για πιθανές παραφωνίες στην τιμολογιακή συσχέτιση off patent και γενοσήμων, καθώς φέρονται να υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως καμία τιμή προϊόντος αναφοράς δεν θα βρεθεί χαμηλότερα από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έλαβαν και επιπλέον διαβεβαιώσεις πως το χρονοδιάγραμμα της ανατιμολόγησης δεν θα είναι ασφυκτικό.
Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο στην τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ. Οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων απελευθερώθηκαν από τις αρχές του έτους, όπως προέβλεπε νόμος του 2014, αλλά όχι «επισήμως», αφού δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής η εφαρμοστική ΥΑ, που θα καθορίζει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
Ίσως γιατί υπάρχουν ανησυχίες για την εφαρμογή της διαδικασίας. Προσπάθειες γίνονται, αλλά γενικότερα η αγορά παραμένει παγωμένη αναμένοντας τις θεσμικές διευκρινίσεις.
Μια χαρακτηριστική απόρροια αυτής της «αναποφασιστικότητας», όπως αναφέρουν στο Virus παράγοντες της αγοράς, είναι πως τα παλαιότερα ΜΗΣΥΦΑ συμπεριελήφθησαν στο Δελτίο Τιμών, της εν εξελίξει ανακοστολόγησης, ενώ νεότερα σκευάσματα μένουν εκτός, με τις εταιρίες να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν αυτόνομα τις τιμές τους, όπως προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, με στόχο να αποφευχθούν τιμολογιακά «παρατράγουδα» και ανεξέλεγκτες αυξήσεις, εξετάζεται η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ