Σημαντικά σφάλματα τόσο στην ενημέρωση όσο και στην πειθώ από εκποσώπους της Επιστήμης, της Πολιτείας και της Εκκλησία, εντόπισε ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Αθανάσιος Σκουτέλης, σε ομιλία του με τίτλο «Εμβόλια: Πάθαμε και μάθαμε».
Κατά την τοποθέτησή του σε συνέδριο με θέμα «Η Πανδημία :Δυσκολίες και επιτεύγματα» ο κ. Σκουτέλης στάθηκε σε κομβικά σημεία, όπως είναι η εμφάνιση μεταλλάξεων και η απροθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς εμβολιάστηκε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά δεν επετεύχθη η συλλογική ανοσία. Η «εισβολή» του νέου στελέχους όμικρον ανατρέπει πάλι τα δεδομένα. Μέτρα όπως οι περιορισμοί που εφαρμόσθηκαν στην κυκλοφορία και ψυχαγωγία του ανεμβολίαστου πληθυσμού σε συνδυασμό με την προαναγγελία προστίμων στα άτομα άνω των 60 ετών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστα, καθώς και το γεγονός της αύξησης των θανάτων από τον ιό, αύξησαν εκ νέου τις εμβολιαστικές ροές.
Με έμφαση στα αίτια της αρχικής μείωσης των εμβολιασμών ο κ. Σκουτέλης υπογράμμισε στα λεγόμενά του λαθεμένους χειρισμούς σχετικά με την πληροφόρηση και την πειθώ από τους εκπροσώπους της Επιστήμης, της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση του πληθυσμού και όλες οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε όλους, αλλά δεν υπήρξε ορθή αξιολόγηση, παρά μερικές φορές υπερπληροφόρηση που καταλήγει σε παραπληροφόρηση.
Τρωτό σημείο της διαχείρισης θεωρεί ο λοιμωξιολόγος το βήμα που δόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στους αντιεμβολιαστές, που επέφερε την εκτενή προβολή των αντιεμβολιαστικών θέσεων και την λανθασμένη ενημέρωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αντιεμβολιαστές θεωρούν ότι οι υπέρμαχοι του εμβολιασμού είναι στρατευμένοι στην υπεράσπιση της κυβέρνησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την πανδημία ως εφεύρημα της κυβέρνησης.
Ο μεγαλύτερος γρίφος αποτελεί σήμερα να πεισθούν οι πολίτες άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη θα έπρεπε να είναι όλοι εμβολιασμένοι, καθώς σε αυτές τις ηλικίες καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι και περισσότερες νοσηλείες ασθενών με σοβαρή νόσηση. Οι αντιεμβολιαστικές θέσεις δεν είναι ελληνικό προνόμιο, καθώς αντιεμβολιαστικά κινήματα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι υψηλή, γιατί η πλειονότητα έχει αίσθηση του κινδύνου, απόρροια της σωστής και κατανοητής πληροφόρησης του πληθυσμού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ