Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ μας χαλαρώνει και μας κάνει πιο ομιλητικούς. Επηρεάζει όμως τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλο. Αφού περάσει στο αίμα, φθάνει στο ήπαρ. «Το συκώτι είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός. Το όργανο αυτό διαθέτει ένζυμα που αποσυνθέτουν την αλκοόλη», όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Χέλμουτ Ζάιντς, ειδικός σε ζητήματα κατανάλωσης αλκοόλ.
Το ήπαρ έχει την αποστολή να αποβάλλει από το σώμα δηλητηριώδεις ουσίες, στις οποίες ανήκει και η αλκοόλη. Ένα μέρος της ωστόσο δεν καθαρίζεται από το συκώτι και φθάνει σε άλλα όργανα του σώματος. «Προκαλεί μεταβολές σε όργανα όπως το πάγκρεας, το μυϊκό σύστημα και τα κόκαλα. Το αλκοόλ είναι σε θέση να επιδεινώσει περισσότερες από 200 ασθένειες ή ακόμα και να τις προκαλέσει», τονίζει ο ειδικός.
Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο. Η αντίληψη, η κρίση μας και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές. Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται ωστόσο να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.
Στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κύρωση του ήπατος. Όταν το συκώτι αποσυνθέτει αλκοόλη δημιουργούνται τοξικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρά του. Περίπου 20.000 με 30.0000 Γερμανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από κύρωση του ήπατος. Στη Γερμανία η κατανάλωση αλκοόλ φθάνει τα 11,8 λίτρα το χρόνο, που, ας σημειωθεί, αντιστοιχούν σε 500 μπουκάλια μπίρα. Σε Μεγάλη Βρετανία και Σλοβενία ο μέσος όρος βρίσκεται στα 11,6 και στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο στα 11,9 λίτρα. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλης έχει η Λευκορωσία με 17,5 λίτρα το χρόνο.

Σώμα και εγκέφαλος δηλητηριάζονται από το πολύ αλκοόλ
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας
Αλλαγές στη διοίκηση Νοσοκομείων Αττικής
Σε έναν μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων
Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους
Νέος διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας
Comments (0)