Ευθύνες επιρρίπτει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και στο Υπουργείο Υγείας για την ανεπαρκή στελέχωση με προσωπικό δομών προσφύγων/μεταναστών, αλλά και νοσοκομείων. Πλήθος συμβασιούχων του προγράμματος Philos II αποχώρησε πρόωρα, όπως ισχυρίζεται το σωματείο αφήνοντας κενά στην κάλυψη αναγκών.
Για αποποίηση ευθυνών καταγγέλλει το Σωματείο το Υπουργείο Υγείας το οποίο υποστηρίζει« ότι η δημόσια υγεία δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του». Το σωματείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως εδώ και μια εβδομάδα μετά από την πρόωρη λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων σε δομές φιλοξενίας (ΚΦΠΜ) /κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε δομές υγείας όλης της χώρας, έχουν καλυφθεί μόνο ελάχιστες θέσεις «κυρίως στα ΚΥΤ λόγω των πιέσεων που δέχτηκαν από τους Διοικητές των δομών».
Επίσης, το Σωματείο υποστηρίζει ότι «ο νέος εργοδότης (ΔΟΜ) ενώ την προηγούμενη Κυριακή επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους εργαζόμενους στο πεδίο στους οποίους έκανε πρόταση εργασίας και τους έστειλε όλα τα απαραίτητα προς συμπλήρωση έγγραφα, λίγες μέρες μετά και εντελώς αιφνίδια έκανε λόγο για συνεντεύξεις σε κάποιους συναδέλφους τους οποίους τους έχουν στην αναμονή εδώ και μια εβδομάδα χωρίς καμία ενημέρωση». Με ερωτηματικά έχουν παραμείνει άλλοι συμβασιούχοι καθώς δε τους τοποθετούν σε άλλες δομές, «χωρίς καμία εξήγηση και καλούν άλλους συναδέλφους από τις δομές υγείας να καλύψουν αυτές τις θέσεις». Το Σωμάτιο κάνει λόγο για δικαιολογία ότι «ξαφνικά δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις θέσεις εργασίας». Αιχμές αφήνει το Σωματείο για ενορχηστρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου «να αποφύγει τις εντάσεις».
Σύμφωνα με το Σωματείο «παρόλο που το νέο αυτό πρόγραμμα δεν προέβλεπε συντονιστές πεδίου, πληροφορηθήκαμε ότι τις θέσεις αυτές θα καλύψουν άλλοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί εκτός του εν λόγω προγράμματος απευθείας από τον ΔΟΜ (αναμενόμενο βέβαια καθώς έτσι λειτουργεί ο ΔΟΜ και οι ΜΚΟ γενικά)». Εκτός μένουν διερμηνείς, διασώστες, επισκέπτες υγείας, οι οποίοι είναι και επίσημα εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΔΥΠΑ και αναμένουν να λάβουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.
Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί σύμφωνα με το Σωματείο ποιος θα κάνει πλέον τη διασύνδεση με τις δομές , πως θα καλυφθούν οι ανάγκες καθώς τα ιατρεία είναι χωρίς φάρμακα ή με κάποια ελάχιστα που θα συνταγογραφούνται αλλά με ποιο τρόπο. Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι μένουν εκτός έμπειροι επαγγελματίες στην ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην επιδημιολογική επιτήρηση, στη διοικητική πλαισίωση αυτών, κ.ά. ενώ ταυτόχρονα «παίζονται τα παιχνίδια εργασίας με τον ΔΟΜ οι περισσότερες δομές μένουν ακάλυπτες και οι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας δεν έχουν ούτε καν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας». Καταλήγοντας το Σωματείο ζητά από τους εργαζόμενους αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη, ενώ από την Πολιτεία να παραμείνει η υγειονομική περίθαλψη (ιατρικονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική) των προσφύγων/μεταναστών δημόσια και δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ