Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας την ραγδαία διασπορά κρουσμάτων του κοροναϊού SARS-COV-2 τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας.
Μάλιστα, η καθηγήτρια υπενθύμισε ότι κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας στην χώρα μας η αρχή έγινε με 2-3 κρούσματα μέσα σε διάστημα 3 – 4 εβδομάδων, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να καταγραφούν 30 κρούσματα την ημέρα.
«Τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» υπογράμμισε η κ. Λινού.
Επίφοβο είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα», όπως τόνισε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα στην χώρας ήταν εισαγόμενα, προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους, που επέστρεψαν στην περιοχή της Αχαΐας, ενώ «τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας».
Σε ότι αφορά την μετάδοση, μετά την χαλάρωση των μέτρων, νοσούντες έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και «αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» σχολίασε η κ. Λινού.
Σε προειδοποίηση προχώρησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, αναφέροντας ότι εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, «σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί». Η λήψη μέτρων είναι δυνατόν να εξαλείψει τέτοιο ενδεχόμενο «και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».
Όπως αποσαφήνισε η κ. Λινού η «πηγή του κακού» είναι οι συμπεριφορές και όχι καθαυτού ο τουρισμός, τονίζοντας ότι «είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».
Αφύπνιση θα πρέπει να υπάρξει ως προς την λήψη προσωπικών μέτρων από τους πολίτες μετά την επιστροφή της καθημερινής έκδοσης Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 από το υπουργείο Υγείας.
Επί του θέματος η κ. Λινού σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα καμπανάκι που θα κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους, όμως χρειάζονται και καινούργια μηνύματα ενόψει του καλοκαιριού, ενόψει των διακοπών, που να απευθύνονται στους νέους ανθρώπους».
Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους νέους με επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια, προτείνοντας να γίνει μελέτη για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να τους επηρεάσουμε.
Με δεδομένο ότι σε ένα μήνα θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, υπενθύμισε τον κίνδυνο η κ. Λινού, καθώς «οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν οπότε εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων».
Για την αποφυγή ενός αρνητικού σεναρίου, η καθηγήτρια υπέδειξε την ενημέρωση των παιδιών από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, με στόχο τα μέτρα προστασίας.
Οι νέοι θα πρέπει να ενημερωθούν ότι «ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευθεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν».
Πηγή: iefimerida.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ