Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εργαζόμενοι υγειονομικών δομών της Κρήτης τόσο για τις ελλείψεις του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Βενιζέλειο όσο και της κάλυψης της εφημερίας του Ακτινολογικού του ίδιου νοσοκομείου με «εντέλεσθαι» εργαζόμενων από το ΠΑΓΝΗ. Έντονη είναι και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου που ζητά ουσιαστικές λύσεις προειδοποιώντας για κατάρρευση νοσοκομειακών τμημάτων.
Την κραυγή αγωνίας της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού του Βενιζελείου αναδεικνύει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης καθώς σήμερα 1η Απριλίου η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζέλειου καλείται να καλύψει όλη την εφημερία,όπως μεταδίδει το politica.gr. Ο πρόεδρος του Σωματείου αποδίδει ευθύνες και αποδίδει στους διοικούντες για εμπαιγμό καθώς οι δυο αναισθησιολόγοι που θα μεταβούν στο Βενιζέλειο θα λείψουν από ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Το Σωματείο ζητά να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, καλώντας τους εργαζόμενους σε απεργία στις 17 Απριλίου.
«Με εντέλλεσθε» καλύπτονται θα κενά των ακτινολόγων για την κάλυψη των εφημεριών του Βενιζελείου με ακτινολόγους από το ΠΑΓΝΗ προκαλώντας την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ημίμετρα» επιχειρείται να καλυφθούν κενά στη Παθολογική κλινική Ρεθύμνου, και στη Αναισθησιολογική κλινική ΒΓΝΗ.
«Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, έτσι και στο ΠΑΓΝΗ, το ωράριο εργασίας όλων των ιατρών καθώς και ο αριθμός των εφημεριών που ήδη πραγματοποιούν, υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το προβλεπόμενο όριο με βάση το νόμο» καταγγέλλει ο ΙΣΗ. Στο ίδιο υψηλό σημείο βρίσκεται ο φόρτος εργασίας στα εργαστήρια ιατρικής απεικόνισης των νοσοκομείων. Προβλήματα έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζει το εν λόγω εργαστήριο στο ΠαΓΝΗ καθώς πραγματοποιεί αποκλειστικά ειδικές διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις σε όλη την Κρήτη.
Όπως υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακελίου οι μετακινήσεις των ήδη εργασιακά επιβαρυμένων ιατρών, δημιουργούν δυσλειτουργίες σε όλα τα τμήματα και ωθούν σε περισσότερες παραιτήσεις. «Λειτουργεί σαν αλυσιδωτή αντίδραση με αρνητικό σωρευτικό αποτέλεσμα που επηρεάζει όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά» αναφέρεται χαρακτηριστικά σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «διαιώνιση του προβλήματος».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προτείνει:
– Κάλυψη των κενών θέσεων και όχι οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο.
– Άμεση θέσπιση οικονομικών κινήτρων, που θα προηγηθεί της προκήρυξης όλων των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων, καθώς και των θέσεων ιατρών που είναι προς συνταξιοδότηση. Οι επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις που κρίνονται άγονες είναι η απόδειξη ότι χωρίς οικονομικά κίνητρα, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
-Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων στους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μειωθεί ο όλο και αυξανόμενος αριθμός αποχωρήσεων από το ΕΣΥ καθώς και δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς μερικής ή πλήρους απασχόλησης.
-Πρόσκληση σε κοινή συνάντηση για τα Τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης, με συμμετοχή του Διοικητή της 7 ης ΔΥΠΕ , του κοινού διοικητή ΠΑΓΝΗ και ΒΓΝΗ, των διευθυντών των ιατρικών υπηρεσιών, των διευθύνσεων των Τμημάτων ΠΑΓΝΗ και ΒΓΝΗ, και του ΙΣΗ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ! Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι δια μέσω του διαλόγου και όχι των «εντέλλεσθε», είναι δυνατή η ανεύρεση μιας προσωρινά αποδεκτής λύσης έως την πλήρωση των θέσεων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ