Σήμα κινδύνου στέλνει ο ΠΟΥ για την παραμέληση της υγείας της ακοής καταγράφοντας πως μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, 78 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με απώλεια ακοής. Παράλληλα, επιβαρύνονται από την απώλεια ακοής οι κοινότητες με 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Ενδεικτικό είναι πως περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0-15 ετών στην ίδια Περιφέρεια επηρεάζονται από αναπηρική απώλεια ακοής και χρειάζονται αποκατάσταση για να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της στη ζωή τους. Μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι 194 εκατομμύρια άνθρωποι στην Περιφέρεια θα έχουν προβλήματα ακοής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η πλειονότητα όσων αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής διαβιεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες παρεμβάσεις. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της μη αντιμετωπισμένης απώλειας ακοής επεκτείνονται πέρα από τα άτομα και επηρεάζουν τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κοινωνίες στο σύνολό τους.
Σε οικονομικό επίπεδο διεθνώς εκτιμάται πως η μη αντιμετωπισμένη απώλειας ακοής, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της απώλειας παραγωγικότητας και των εκπαιδευτικών προκλήσεων επιβαρύνει την οικονομία με σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η απώλεια ακοής κοστίζει στις κοινότητες 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Αξιοσημείωτο είναι πως ένα δισεκατομμύριο νέοι ενήλικες κινδυνεύουν από την έλλειψη πρόληψης για την απώλεια ακοής λόγω μη ασφαλών πρακτικών ακρόασης. Πολλοί άνθρωποι με απώλεια ακοής δεν εξετάζονται ή δεν αντιμετωπίζονται ποτέ!
Αντίθετα, έχει διαπιστωθεί ότι οι παρεμβάσεις για το αυτί και την ακοή είναι οικονομικά αποδοτικές. Για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας του αυτιού απαιτείται ετήσια πρόσθετη επένδυση μικρότερη από 0,90 δολάρια ΗΠΑ ανά άτομο. Σε διάστημα 10 ετών, η επένδυση αυτή υπόσχεται απόδοση σχεδόν 7 δολάρια ΗΠΑ για κάθε δολάριο που δαπανάται.
Συνεπώς χρειάζεται να δοθεί προβάδισμα στην υγεία των αυτιών και της ακοής με επένδυση στην επέκταση της πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας του αυτιού και της ακοής. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2024, 3 Μαρτίου τονίζεται η αλλαγή νοοτροπίας για να καταστεί η φροντίδα του αυτιού και της ακοής προσιτή σε όλους που μεταφράζεται σε άρση των εμποδίων στην πρόσβαση, οικονομικών περιορισμών, της έλλειψης ευαισθητοποίησης και του κοινωνικού στίγματος γύρω από την υγεία της ακοής. Στην αλλαγή νοοτροπίας εντάσσεται σε η στροφή προς προληπτικά μέτρα για την έγκαιρη ανίχνευση καθώς και οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της απώλειας ακοής, όπως είναι ο έλεγχος νεογνών και βρεφών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ