Skip to content

SOS από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις ιατρών στα νησιά

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Τεράστιες ελλείψεις ιατρών στις υγειονομικές δομές των νησιών καταγγέλλει σε κείμενο-παρέμβαση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία καθώς δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ιατρούς για τις προκηρύξεις, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να παραιτούνται ακόμη και για να δουλέψουν εποχιακά στον τουριστικό κλάδο για να προσποριστούν, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.

Ενδεικτικά για  να διαμορφώσουμε μια εικόνα από  τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στις δομές  των νησιών, συνοπτικά από τα αναλυτικά στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ :

Αμοργός : Κανένας γιατρός.

ΛΗΜΝΟΣ: Κανένας Γενικός γιατρός.Παθολόγοι 2  και ένας με μετακίνηση

ΝΑΞΟΣ: Χρειάζονται επειγόντως παθολόγους, Αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους.

ΤΗΝΟΣ: Έχει μόνο 1 παιδίατρο, 1 μικροβιολόγο και 1 οδοντίατρο.  παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Δεν έχει κανένα παθολόγο, κανένα καρδιολόγο, κανένα παιδίατρο.

ΣΥΡΟΣ: Παρά το γεγονός ότι το  στο νησί λειτουργεί το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, στα ΤΕΠ δεν υπηρετεί κανένας αν και διαθέτει πέντε οργανικές θέσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ: 40%  οργανικά κενά  σε νοσηλευτικό. Μόνο  2 παθολόγοι.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Παθολόγοι αντί για 4  υπηρετούν 1 και 1 ιδιώτης με μπλοκάκι 4 ημέρες το μήνα.

 

Παραδείγματα υποστελέχωσης

Χαρακτηριστικά στην Αμοργό όπως περιγράφει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος «γίνονται προκηρύξεις με τα νέα κίνητρα  του Υπουργείου Υγείας και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Επίσης ο Δήμος χορηγεί  1.000 ευρώ το μήνα και σπίτι  και πάλι  κανένας γιατρός  δεν ενδιαφέρεται. Υπηρετούν  3 ενεργοί  νοσηλευτές που φυσικά  δεν φθάνουν. Υπηρετούν 3 οδηγοί που δεν φθάνουν να καλύψουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Συνδράμουν  δύο ένστολοι που κάνουν το πλήρωμα ασθενοφόρου άσχετοι από διακομιδές».

Στην Σαντορίνη, νησί-ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, υπηρετεί στις δημόσιες δομές ένας μόνο Γενικός Γιατρός και ένας ακόμη με μπλοκάκι για εφημερίες. «Έχει έναν αναισθησιολόγο  ανά 10 ημέρες που στοιχίζουν 10.000 ευρώ το μήνα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και σχολιάζει «για έναν γιατρό την ημέρα  τόσα χρήματα». Ακόμη και ο ένας μικροβιολόγος είναι συμβεβλημένος από ιδιωτικό τομέα.

 

Αποδυνάμωση των  νησιωτικών των δομών

Εικόνα «αποψίλωσης» των δομών από προσωπικό δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κρούοντας τον Κώδωνα του κινδύνου. Οι δομές του ΕΣΥ στα νησιά δεν αποτελούν ελκυστική επιλογή εργασίας για τους γιατρούς, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν. Επιπλέον παρατηρείται τάση να φεύγουν και οι νοσηλευτές από τις δομές που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, αντίστοιχους του ανειδίκευτου  στον ιδιωτικό τομέα, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Αρκετοί γιατροί επιλέγουν να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό ή ακόμη να παραμείνουν στα νησιά, αλλά να δουλέψουν  σε εποχιακές τουριστικές εργασίες. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος ζωής στο νησί δεν επιτρέπει στους υγειονομικούς να επιβιώσουν: Ο γιατρός καλείται να τα βγάλει πέρα με 1.850 ευρώ το μήνα,  ένας νοσηλευτής ή  διασώστης με 800 ευρώ το μήνα, κι ένας τραυματιοφορέας με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα. Με αυτούς του μισθούς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το νοίκι του σπιτιού τους, εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανάγκη για κίνητρα

Σαν αντιπαράδειγμα στους μισθούς που προσφέρονται στην Ελλάδα ο κ. Γιαννάκος φέρνει  την Κύπρο: «Εκεί ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ το χρόνο  και ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ το χρόνο». Ακόμη και για τους γιατρούς που προτιμούν να παραιτηθούν από το ΕΣΥ για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποσαφηνίζει πως οδηγούνται σε αυτή την λύση γιατί «ένας γιατρός μόνο από τη συνταγογράφηση βγάζει περισσότερα στο ιδιωτικό του ιατρείο αφού χρεώνει τον ασθενή  20 ευρώ. Μακριά  από   εφημερείες και εξαντλητικά ωράρια».

 

Ο κ. Γιαννάκος αναγνωρίζει ότι οι διοικητές  των ΥΠΕ εκδίδουν προκηρύξεις, αλλά αυτές  βγαίνουν άγονες και στην συνέχεια «μπαλώνουν τα προβλήματα  με συνεχείς μετακινήσεις». Όμως η τακτική αυτή οδηγεί  σε περισσότερες παραιτήσεις  υγειονομικών από το ΕΣΥ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει μεταξύ άλλων για την επίλυση του προβλήματος ότι «χρειάζονται  περισσότερα χρήματα για τη δημόσια υγεία  προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί, το  ωρομίσθιο. Χρειάζεται πολιτική βούληση για την ένταξη  στα ΒΑΕ, τη  μονιμοποίηση των  συμβασιούχων».

Ελλείψεις ΙατρώνΜιχάλης ΓιαννάκοςΝησιάΠΟΕΔΗΝΥποστελέχωση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην Πάτρα η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή»
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...