Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων για την παρατεταμένη παραμονή παιδιών -ασυνόδευτων ανηλίκων στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι τεταμένη λόγω κρουσμάτων βίας αλλά και της έκθεσης των ανήλικων σε κίνδυνο λόγω των γνωστών νοσοκομειακών μικροβίων και όχι μόνο.
Ένα από τα κύρια ζητήματα που θέτουν ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί αλλά και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό είναι «Βάσει ποιας νομοθεσίας παραμένουν τα παιδιά σε ομηρία στα νοσοκομεία παίδων». Για απέλπιδα προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των ιθυνόντων κάνουν λόγω σε επιστολή, την οποία υπογράφουν ονομαστικά 107 εργαζόμενοι, προς την διοίκηση των νοσοκομείων παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», τους εισαγγελείς ανηλίκων, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.
Γιατροί και νοσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού τα παιδιά εκτίθενται σε κίνδυνο, αφού εμπλέκονται σε περιστατικά βίας που προκαλούνται μεταξύ τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στρέφονται κατά του νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα όπως καταγγέλλεται πρόσφατα σημειώθηκε περιστατικό κακοποίησης νοσηλευόμενου παιδιού από ασυνόδευτα παιδιά.
Πρόκειται για μια μακράς διάρκειας «φιλοξενία» η οποία πολλές φορές φθάνει τους έξι μήνες, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του νοσοκομειακού προσωπικού για το μέλλον. Σύμφωνα με την επιστολή τα παιδιά μεταφέρονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής στα νοσοκομεία είτε για ιατρικό έλεγχο πριν την μεταφορά σε κάποιο ίδρυμα είτε και για παραμονή-νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο. Ωστόσο, δεν ορίζεται το χρονικό διάστημα. Σε παρεμβάσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί το προσωπικό έχει αιτηθεί τα παιδιά να παραμένουν στο χώρο για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα ή να έχει προηγηθεί η σύνδεση τους με κάποιο ίδρυμα.
Παρά την φιλότιμη προσπάθεια γιατρών και νοσοκόμων να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε αυτά τα παιδιά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό και αρμοδιότητα για τη διαχείριση του φαινομένου και παρακωλύεται συνεχώς η ομαλή τους λειτουργία και η παροχή φροντίδα στα παιδιά που νοσούν.»
Οι γιατροί δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν θέλουν να είναι συνένοχοι σε αυτή την «κακοποίηση και αποστέρηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή.» Σε προχειρότητα και κατ’ επίφαση αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος προστασίας ανηλίκων αναφέρονται οι εργαζόμενοι παρά τις προαναγγελίες δημιουργίας δυο Ξενώνων Εφήβων από τα δυο αρμόδια υπουργεία.
Η συχνότητα περιστατικών βίας κρατάει σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους καθώς δεν λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας, όπως τονίζεται στην επιστολή. Ακόμη κι όταν η αστυνομία καλείται να παρέμβει υφίσταται το δίλημμα της μηνυτήριας αναφοράς. Η εκδοχή αυτή όμως δεν προσφέρει καμία λύση, αφού τα βίαια παιδιά επαναπροωθούνται στο νοσοκομείο.
«Νιώθουμε εγκλωβισμένοι και αγανακτισμένοι να λάβουμε δραστικά μέτρα , προχωρώντας σε στάσεις εργασίας και αν χρειαστεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις» τονίζουν στην επιστολή τους, ζητώντας την συμπαράσταση του κοινού.
Καταλήγοντας γιατροί και το λοιπό νοσοκομειακό προσωπικό επιθυμούν να διευκρινιστεί ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης των φιλοξενούμενων με εισαγγελική εντολή παιδιών στα νοσοκομεία παιδων ποιος έχει την ευθύνη σε περίπτωση εξαφάνισής του, σε περίπτωση τραυματισμού τους ή σε περίπτωση που τραυματισουν άλλο άτομο και προκαλέσουν υλικές ζημιές κ.ά..
Την επιστολή τους κλείνουν υπενθυμίζοντας τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπως ορίστηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ