Τις μεγάλες ελλείψεις στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσηλευτικού ιδρύματος, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), που ζητά την άμεση στελέχωσή του με όλο το αναγκαίο προσωπικό.
Σύμφωνα με το αρχείο του Εργαστηρίου, ο κάθε ειδικός γιατρός είναι αρμόδιος για 250 χειρουργικά παρασκευάσματα το χρόνο, όταν με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Παθολοοανατομικής Εταιρείας για την ασφάλεια της διάγνωσης, η αναλογία είναι 1:150. Συνολικά, στον Άγιο Σάββα 3 μόνιμοι και 3 επικουρικοί γιατροί καλούνται να διαχειριστούν 18.000 παρασκευάσματα το χρόνο!
Αυτή η εργασία περιλαμβάνει παράλληλα τη δειγματοληψία, τη διάγνωση, τη διατύπωση της ιστολογικής έκθεσης, τη διόρθωση και την υπογραφή της.
«Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα…»
Σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η πίεση στις «πλάτες» τους, οι ίδιοι γιατροί αναγκάζονται να κρατήσουν και τη γραμματειακή υποστήριξη του τμήματός τους. Εργασία την οποία κάνουν κανονικά οι ειδικευόμενοι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας γιατρός που εργάζεται σε Εργαστήριο Παθολογοανατομίας, απαιτείται να έχει χρόνο για τη συνεχή βιβλιογραφική του ενημέρωση, καθώς και για την επεξεργασία των ιστικών παρασκευασμάτων σε βραχύ χρονικό διάστημα.
«…η επί μακρόν παραμονή του στη φορμόλη (μονιμοποιητικό διάλυμα) επηρεάζει την αντιγονικότητα του ιστού δυσχεραίνοντας την περαιτέρω μελέτη αυτού. Επειδή η πλειονότητα των υλικών αφορά κακοήθεις όγκους, επιβάλλεται η έγκαιρη ολοκλήρωση της ιστολογικής διαγνώσεως» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ (22/12/2013) το Ογκολογικό Νοσοκομείο ¨Αγ. Σάββας αντιμετωπίζει και πρωτοφανή έλλειψη ουσιώδους κτιριακής υποδομής, με τον ΙΣΑ να ζητάει εκτός από προσωπικό και χορήγηση μεγαλύτερων κονδυλίων για την κτιριακή υποστήριξη του «ιδιαιτέρως σημαντικού Νοσοκομείου της χώρας».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ