Ως «αχίλλειο πτέρνα» του ΕΣΥ αναδεικνύουν την ανεπάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Οι βουλετές ζητούν να μάθουν αναλυτικά τις ανάγκες του ΕΣΥ ανά κατηγορία υγειοννομικών σε αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης τις συνταξιοδοτήσεις και τις αναστολές εργασίας.
Το δίδαγμα που αποκομίσαμε από την υγειονομική κρίση που έφερε η πανδημία συνίσταται στην συμβολή των ανθρώπινων πόρων, όπως τοποθετούνται στην ερώτησή τους. Παρά τις συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης οι υγειονομικοί ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία της επαρκούς στελέχωσης με καλά εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ζωτικής σημασίας κρίνεται η ισότιμη στελέχωση των δομών ακόμη και σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
«Πυρά» εξαπολύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την στελέχωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας, ενώ αντιτείνουν ότι με την προηγούμενη διακυβένρηση είχαν πραγματοποιηθεί πρώτη φορά προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού μετά την πλήρη αναστολή τους την περίοδο 2010-2015 καθώς επικουρικών γιατρών, λοιπού επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.
Οι «βολές» αφορούν την μη μέριμνα για την αντικατάσταση του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού (από το 2019 που επανήλθε ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις μπορούσε να έχει οργανωθεί ένας μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης των κενών με μόνιμο προσωπικό), των παραιτούμενων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας. Στο κάδρο βάζουν οι βουλευτές και τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο δείκτης των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί την τελευταία διετία ( από 8% του πληθυσμού το 2019 έχει φτάσει στο 24%). Η εργασιακή κόπωση των υγειονομικών σε καίρια πόστα προκαλεί «παρενέργειες στην τακτική λειτουργία των δημόσιων δομών και στη δυνατότητα τους να εφημερεύουν και να καλύπτονται οι βάρδιες του νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού». Ταυτόχρονα, οι πολίτες αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική υγεία για να καλύψουν ανάγκες όπως είναι επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία ή για προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων.
Στην ερώτηση οι βουλευτές τονίζουν πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν όχι απλώς χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις αλλά τη δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού (-5500 άτομα σε σύγκριση με το 2019) και τη μείωση συνολικά των υπηρετούντων υγειονομικών (-10.000 σε σχέση με τις αρχές του 2021)». Από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η προκήρυξη 4000 θέσεων νοσηλευτών που είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ το 2020 και η εξαγγελία επιπλέον 1500 θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά στα σύστημα, να αναπληρώσουν τις περίπου 2000 συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο και να διασφαλίσουν τη μόνιμη εργασιακή προοπτική των συμβασιούχων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ