Η φυματίωση ήταν η αιτία θανάτου το 2020 για 1.500.000 ανθρώπους διεθνώς, θνητότητα αυξημένη κατά 100.000 σε σύγκριση με το 2019. Η ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας και εξασφάλιση επαρκών πόρων αναφορικά με την πρόληψη της φυματίωσης, τονίζεται με αφορμή την σημερινή σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.
Η επικέντρωση στην πανδημία covid-19 επέφερε καθυστέρηση της επιστημονικής έρευνας για την φυματίωση εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Η δυσχερής πρόσβαση των ασθενών με φυματίωση στις δομές υγείας, η μη έγκαιρη διάγνωση και η αδυναμία παρακολούθησης προκύπτουν από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας (ΠΟΥ).
Αναλυτικά:
Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από ερευνητές ότι την επόμενη πενταετία τα νέα περιστατικά φυματίωσης μπορεί να αυξηθούν κατά 6,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι από φυματίωση κατά 1,4 εκατομμύρια εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Επιπλέον η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παλυανθεκτικής φυματίωσης, αναπόφευκτα παρακωλύει την παροχή υπηρεσιών υγείας σχετικών με τη Φυματίωση στη χώρα και οδηγεί σε εκατομμύρια προσφύγων, αποτελώντας μία επιπλέον απειλή για τον έλεγχο της φυματίωσης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν το 2019 στην χώρα μας το 2018 εκτιμήθηκε ότι διεθνώς εντοπίστηκαν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι από φυματίωση. Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης. Αλλά περίπου οι μισές, δηλαδή οι 218 αφορούσαν σε αλλοδαπούς. Στο 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο είχε επισημανθεί η πάγια σοβαρή υποδήλωση του προβλήματος στην χώρα μας. Για την Ελλάδα η επίπτωση του νοσήματος υπολογιιζόταν σε 4,05 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Συνεπώς από τα στοιχεία εκτιμούνταν ότι η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια της δηλούμενης.
Με τα δεδομένα της πανδημίας και τα εμπόδια που έθεσε θεωρείται ότι οι επιπτώσεις της μειωμένης διάγνωσης και πρόσβασης σε θεραπεία θα είναι ορατές τα επόμενα έτη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ίδρυση Εθνικού Προγράμματος για τον έλεγχο της Φυματίωσης καθώς και ενός Εθνικού μητρώου Φυματίωσης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ