Σήμα κινδύνου εκπέμπουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) 10 ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών και καταναλωτών για την έλλειψη φαρμάκων. Προτεραιότητα ζητούν να δοθεί στο θέμα και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να κηρύξει την έλλειψη αντιβιοτικών ως «μείζον γεγονός» ώστε ο ΕΜΑ να διευθετήσει την ανεπάρκεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Την επιτάχυνση σε κοινοτικό επίπεδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και ιδιαίτερα σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα αιτούνται εκπρόσωποι των ασθενών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σε κοινή επιστολή κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για το έλλειμμα αντιβιοτικών, όπως είναι η αμοξικιλλίνη, τα οποία «είναι πλέον εξαιρετικά δυσεύρετα σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ». Οι εκπρόσωποι των ασθενούν κάνουν λόγο για ελλείψεις «δραματικά αισθητές στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή εν μέσω έξαρσης γρίπης και ιώσεων, και δε μπορούν να αγνοηθούν».
Τα ανεπαρκή μέτρα έως τώρα υπογραμμίζουν και ζητούν ενεργοποίηση των μηχανισμών με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική να δίνει την δέουσα έμφαση στην έλλειψη αντιβιοτικών. Στη συνέχεια καλείται ο ΕΜΑ «να συντονίσει στοχευμένες δράσεις» για την ομαλοποίηση της κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και «να προσαρμόσει ανάλογα τις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχανιών». Επίσης,οι οργανώσεις των ασθενών προτείνουν την υιοθέτηση ενός καταλόγου φαρμάκων που εκτιμώνται ως σημαντικά. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των αντιβιοτικών για τα οποία απαιτείται επείγουσα δράση και εκείνων που χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση για να αποτραπεί η έλλειψή τους.
Την επιστολή στηρίζουν και συνυπογράφουν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (EFNA), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΘ έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις της στον ΠΟΥ και την ΕΕ αναφορικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν για τους ασθενείς από τη διογκούμενη έλλειψη αντιβιοτικών ή το ενδεχόμενο έλλειψης άλλων φαρμάκων ειδικών για τη διαχείριση της θαλασσαιμίας. Στο πνεύμα αυτό η ΔΟΘ διαβεβαιώνει «εργάζεται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των αιτιών για τις προκλήσεις ελλείψεων και αδυναμιών στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ